Üzleti tippek

Pályázati tipp: Környezetvédelemre

Ezúttal a környezetvédelemhez és a természetvédelemhez meghirdetett hazai társfinanszírozású közösségi programokból ajánlunk két pályázatot a kis- és középvállalkozások figyelmébe.

1. LIFE- Környezetvédelem

Az innovatív és integrált technikák és módszerek, valamint a közösség környezetvédelmi politikájának további fejlesztésére kiírt felhívásokra a Környezetvédelmi Minisztérium november 30-ig várja a pályázatokat.

A támogatás célja:
A program innovatív kísérleti- és demonstrációs tevékenységeket finanszíroz, olyanokat amelyek célja, hogy integrálja a környezetre és a fenntartható fejlődésre vonatkozó meggondolásokat a földhasználat fejlesztése és tervezése terén; elősegítse a felszíni- és felszín alatti vizek fenntartható gazdálkodását, minimalizálja a gazdasági tevékenységek környezetkárosító hatásait, biztosítsa a hulladék keletkezésének megelőzését, valamint a hulladékáramokkal való megalapozott gazdálkodást.

Pályázhatnak:
Hangsúlyozottan az ipari szektornak, illetve az állami hatóságoknak szól, ettől függetlenül nyitva áll bármely, természetes, vagy az Európai Unióban alapított jogi személy számára, természetesen az új tagállamokban is.

Támogatási feltételek:
A demonstrációs projekteknek tartalmazniuk kell egy környezetvédelmi probléma innovatív megoldását, annak tesztelési folyamatát, és a projekt során létrejövő konkrét, gyakorlati eredményeket.

A támogatás mértéke:
A támogatás mértéke 50 százalék, átlagosan 500 000 euró, de ez rendszerint nem lépi túl az 1 500 000 eurós összeget. Az Európai Unió pénzügyi hozzájárulása a jogosult költségek 30 százaléka olyan projektek esetében, amelyek a projektből kifolyólag jelentős jövedelemre tesznek szert.

2. LIFE – Természetvédelem

További információ, letölthető dokumentáció a LIFE programokhoz:

A projektjavaslatokat a szabványos pályázati formanyomtatványokon kell benyújtani a LIFE-projektért felelős nemzeti hatóság, azaz a KVVM számára.
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium – Fejlesztési Igazgatóság
1011 BUDAPEST, Fő u. 44–50.
Tel.: (1) 224-9114
Honlap: www.kvvm.hu
E-mail: kiop@mail.kvvm.hu

A természetes élőhelyek, a vadon élő növény- és állatvilág megőrzését szolgáló tevékenységekkel kapcsolatos pályázatokat 2004. november 15-ig lehet benyújtani.

Pályázhatnak:
Minden olyan természetes vagy jogi személy előtt nyitva áll a program, amely az Európai Unióban és a LIFE-hoz csatlakozott tagjelölt országokban (2005-ben csak Románia) székel.

Támogatási feltételek:
A természetvédelmi LIFE projektek tipikus tevékenységei: földvásárlások, használati jogok megvásárlása, élőhelyek, illetve -fajok rehabilitációjának egyedi esetei, az érdekeltek tudatosságának javítása, oktatás, tájékoztatás.

Támogatás mértéke:
Az irányadó közösségi pénzügyi támogatás maximális mértéke 50 százalék az elszámolható költségekre vetítve, azonban ez növelhető maximum 75 százalékra az „Élőhelyek irányelve” mellékleteiben megadott kritériumok alapján.

A LIFE támogatásokból való részesülés kizárja egyidejűleg más EU-s pályázatból történő támogatás elnyerését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik