Üzleti tippek

Normakontrollt kérnek az üditőgyárak

Alkotmányossági normakontrollt kérnek Mádl Ferenc államfőtől a körvonalazódó termékdíj-szabályozás miatt az ásványvizet és üdítőket gyártó cégek érdekképviseleti szervezetei, akik az ügyben az Európai Unió illetékes bizottságainál is panaszt tesznek.

A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács (MÁSZ), valamint a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége (MÜSZ) csütörtöki közös közleményében úgy vélekedik, hogy a parlamenti végszavazás előtt álló törvénymódosítási javaslat diszkriminatív és piackorlátozó.

A szervezetek érvelése szerint az EU-ban példátlan szabályozás aránytalan adóterhet jelentene, valamint működésképtelenséget előidéző kötelezettségeket írna elő egy szűk termékcsoportban érdekelt gyártói kör számára.

“Az összes csomagolási hulladékon belül az alkoholmentes italcsomagolások aránya csupán 3-4 százalékot tesz ki, amelyeknél a termékdíjtételek 10-130-szorosára emelkednek jövőre” – mutatnak rá a szervezetek a közleményben.

Az érdekképviseletek tájékoztatása szerint a koncepcióban előírt újratöltési kötelezettség összességében több milliárd forintos beruházást vár el az alkoholmentes italokat gyártóknál, a törvénymódosítási javaslat szándéka ellenére a legkisebb cégeknél is. A MÁSZ és a MÜSZ szerint a törvénymódosítási javaslat valójában egy több milliárd forintos, bújtatott adóterhet jelent az alkoholmentes italgyártók számára.

A szervezetek sérelmezik, hogy a “politikai háttérmunka” a szakmai kérdést “a politikai demagógia szintjére süllyesztette” és így az évek óta tartó egyeztetéseken konszenzussal elfogadotthoz képest ellentétes verzió vár jelenleg az Országgyűlés jóváhagyására. A MÁSZ és a MÜSZ értetlenségét fejezi ki, hogy az EU- szabályozással ellentétben a kormány a hulladékkezelési célok teljesítéséhez miért az újratöltést preferálja az újrahasznosítással szemben.

A szervezetek indokolatlannak tartják a törvénymódosítás január elsejei időzítését is, ugyanis tudomásuk szerint az Európai Bizottság jövő év júniusára ígér egy új irányelvet a csomagolási hulladék hasznosítására vonatkozóan, amelyet Magyarországnak úgyis alkalmaznia kell.

A termékdíj-törvény módosítása kapcsán október elején az Országgyűlés elé került kormányelőterjesztés a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szándéka ellenére nem tartalmazta a visszaváltható csomagolások ösztönzését szolgáló darabalapú termékdíj bevezetését.
Több parlamenti bizottság és zöld szervezet nyomására azonban kapcsolódó módosító indítvány formájában több kormánypárti képviselő ismét benyújtotta az eredeti koncepciót, amelynek végszavazása hétfőn várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik