Üzleti tippek

Hitel tipp: Európa-hitel rivális

Új hitelt kínál az MFB a kis- és középvállalkozásoknak, a Budapest Bank pedig cégeknek nyújt áruhitelt.

Econova néven új hitelprogramot indított ősz végétől a Magyar Fejlesztési Bank a kis- és középvállalkozások részére. Az új kölcsön kondíciói legalább olyan kedvezőnek tűnnek, mint az MFB által eddig is kínált Európa-hiteléé. A két hitelfajta céljai azonosak, így az Econova is a versenyképesség növelését célzó modernizációs, technológia-fejlesztő céllal vehető igénybe. Így kitűnően alkalmazható azoknál a fejlesztéseknél, amelyekre a vállalatoknak az uniós normákhoz való illeszkedés miatt van szükségük.

Az Econova minimális összege bármilyen alacsony is lehet, míg a kölcsönplafon 250 millió forint. A kkv-kört az állami hátterű hitelnyújtó bank úgy határozta meg, hogy az igénylő cég alkalmazottai létszáma 100 főnél kisebb legyen. Nincs az éves árbevételre vagy a mérlegfőösszegre vonatkozó korlátozás.

Alacsonyabb fedezet

Az új hitel kamata 100 százalékos fedezet igazolása esetén 3 havi Euribor – a frankfurti bankközi piacon az euróbetétekre jegyzett kamatláb – plusz 3,25 százalék. A kamat október közepén így mintegy 5,45 százalék lenne, szemben az Európa-kölcsön 6,1 százalék körüli mértékével. Nem kizárt azonban, hogy az MFB végül is olyan megoldással rukkol elő, ami kissé – 6,1–6,2 százalék körüli mértékre – megnövelné a kamatot, viszont jelentősen – például 75 százaléknyira – csökkentené a hitel biztosítékául felajánlandó fedezet arányát.

Az MFB az új konstrukció esetében is árfolyam-garanciát vállal: így az ügyfél stabil kamatozású forintalapú kölcsönnel számolhat. A hitelprogramra rendelkezésre álló keret 20 milliárd forint. A hitel futamideje 4–10 év közötti lehet. Az MFB Európa-hitele jelenleg 23 kereskedelmi banknál és jó pár takarékszövetkezetnél érhető el, vélhetően ugyanezek a bankok lesznek a forgalmazók az Econova esetében is.

Áruhitel cégeknek

Jóval drágább hitelköltségekkel, viszont – legalábbis a hitelintézet ígérete szerint – mindössze egynapos kölcsönbírálati periódussal számolhatnak azok a vállalkozók, akik a Budapest Bank (BB) a piacon új típusúnak számító, kifejezetten cégeknek kifejlesztett áruhitelét veszik igénybe. A konstrukció a lakossági árukölcsönöknél megszokott módon működik: az ügyfél nem kézhez kapja a hitelösszeget, hanem abból a bank kereskedő partnereinél – a BB esetében jelenleg a Metro és a Praktiker áruházaknál – történt helyi hitelbírálat után azonnal áru vásárolható.

A céges áruhitel 0,3–5 millió forint összeg között igényelhető. Egyszeri felvételre jogosító típusánál a futamidő 3 év, a visszafizetés után megújuló fajtánál pedig 1 év. Az előbbi konstrukciót irodaeszközök, berendezések, számítógépes eszközök vételére, utóbbit az árukészlet feltöltésére ajánlja a bank, amely 20 százalék önrészt is elvár.


Hitel tipp: Európa-hitel rivális 1












*Az ügyfél valamennyi költségét összesítő teljes hiteldíjmutató
Forrás: Budapest Bank

Ajánlott videó

Olvasói sztorik