Üzleti tippek

Biztosított a hazai társfinanszírozás a 2005-ös uniós fejlesztésekhez

A jövő évi költségvetésben teljes egészében rendelkezésre áll az európai uniós fejlesztési források felhasználásához szükséges magyar társfinanszírozás. A 2005-ös költségvetésben további 45 százalék felhasználásra is lehetőség van.

Az Európa-terv stratégiai céljai az egészséges, okos, művelt és aktív társadalom, a gazdaság versenyképessége, a vidék felzárkóztatása, a dinamikus településrendszer, valamint az élhető környezet megteremtése.

Uniós tagként egyeztetett és koherens európai politikára van szükség, központi és önkormányzati szinten egyaránt. Létre kell hozni egy hosszú távon is működőképes ágazati rendszert, az erősebb partnerséget a köz-, a magán- és a civil szféra között, valamint erősíteni kell a szabályozórendszer vállalkozóbarát jellegét is – mondta Baráth Etele, az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter a szerdai soron kívüli kormányszóvivői tájékoztatón.

A miniszter kiemelte, hogy a 2005-ös költségvetésben teljes egészében rendelkezésre áll az európai uniós fejlesztési források felhasználához szükséges magyar társfinanszírozás. A jövő évi költségvetésben további 45 százalék felhasználásra is lehetőség van. 

A költségvetési törvény EU-integrációs fejezetében 51,8 milliárd forint a hazai társfinanszírozás, ez 94,3 milliárd forintnyi uniós fejlesztési forrás felhasználását teheti lehetővé. A jogszabály által biztosított 45 százalékos túllépés esetén a magyar társfinanszírozás 75 milliárd forint 136,5 milliárd uniós fejlesztési forráshoz.

A strukturális alapokból és a kohéziós alapból fizetett támogatások, milliárd forint Ugyancsak a következő esztendőben 9 milliárd forint áll rendelkezésre a 2007 után beindítandó nagy projektek megtervezésére és előkészítésére. Baráth Etele utalt arra, hogy lehetőség van 2006-ban további 20 milliárd forintot felhasználni szintén projekt-előkészítésekre. Becslések szerint ebből a 29 milliárdos forrásból mintegy 600 milliárd forintnyi beruházást lehet előkészíteni.

A szakminiszter kiemelte: a strukturális alapok esetében 2004-2008 között körülbelül 162 milliárd forint központi költségvetési társfinanszírozás szükséges. Jövőre az erre az időszakra felhasználható forrás 20 százalékát Magyarország már igénybe veszi, ami időarányosan jó teljesítménynek számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik