Üzleti tippek

A biztosítók átlagosan 3-8 százalékkal emelték a kötelező díját

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piacon működő 12 társaság átlagosan kissé az üzletágat érintő infláció felett, 3-8 százalékkal emelte a 2005. évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások díjait – derül ki a társaságok október 30-án közzétett tarifáiból.

2005 a kedvezmények éve lesz, a társaságok minden eddiginél több, 13-féle különböző kedvezményt nyújtanak a számukra kedves ügyfeleknek, s ezek 10-30 százalékkal is csökkenthetik a fizetendő díjat. Az ÁB-Aegon és az Allianz Hungária Biztosító kedvezményt ad nyugdíjpénztári tagjainak, az Argosz azoknak, akik más vagyonbiztosítási szerződéssel is rendelkeznek nála, a Generali-Providencia és az Allianz hűségbónusszal jutalmazza régi ügyfeleit, a Groupama – korábban Európa – Biztosító a jövő év elejétől forgalomba helyezett, 0 kilométeres autók biztosítására ad kedvezményt.

Az OTP Garancia, az Union, az UNIQA és az Allianz díjkedvezményt nyújt, ha a kötelező mellé a cascóbiztosítást is nála köti a kuncsaft, az Union, az UNIQA a közszolgálati dolgozóknak kedvez, az Allianz és az Union azoknak, akik tagjai a Magyar Autóklubnak.

Az alapdíjakat, most is, mint a korábbi években az üzletágat érintő – új autó árak, alkatrészárak, rezsióradíj – inflációhoz igazították a társaságok és annak alapján határozták meg az alapdíjakat. A kármentességet jutalmazó, károkozást büntető bónus-malus rendszerben annyi a változás, hogy az Allianz Hungária Biztosító bevezette bónus 10-es ügyfelei számára a bónus 10 extra kategóriát, így ezek az ügyfelek az A0-ás alapdíjnak csupán a 48 százalékát fizetik.

2005 ugyanakkor a kötelezőhöz kapcsolódó szolgáltatások éve is: az Union ingyenes balesetbiztosítást ad a szerződőnek, az Allianz Hungária bevezette az aktív kárrendezést: azoknak az ügyfeleknek, akiknek kötelezőjük és cascójuk is az Allianznál van, a casco terhére, önrész felszámolása nélkül megcsináltatja autóját, s később ő rendezi a kárt a károkozó biztosítójával. A szakemberek szerint a többszörös díjkülönbségek miatt idén akár 750 ezren is biztosítót válthatnak – szemben az egy évvel korábbi kevesebb, mint 300 ezerrel -, a régi biztosítás felmondására azonban csak november 1-je és november 30-a között van mód.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik