Üzleti tippek

Lassabban növekedik a magyar gazdaság.

admin
admin

2004. 10. 27. 00:00

Bár folytatódott a növekedés a magyar gazdaságban, annak lendülete mérséklődött az előző hónapokhoz képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A legújabb adatok szerint egy év alatt jelentősen nőtt az államháztartás hiánya, kissé emelkedett a munkanélküliek száma, stagnáltak a reálkeresetek.

A magyar gazdaságban folytatódott a növekedés, lendülete azonban mérséklődött az előző hónapokhoz képest – állapítja meg a Központi Statisztikai Hivatal legújabb gyorsjelentésében. A külkereskedelmi mérleg hiánya több volt az egy évvel korábbinál. Ez egyszeri, részben módszertani tényezőkkel függött össze, a kivitelhez viszonyított relatív hiány pedig csökkent. 

A KSH megállapítja, hogy az államháztartás hiánya jelentősen nőtt. Az első háromnegyed évben az államháztartás hiánya 1,3 billió forintot tett ki, 475 milliárddal többet az egy évvel azelőttinél. Ezen belül a központi költségvetés deficitje 1 billió forint volt, 447 milliárddal több a tavalyinál.
Január-augusztusban a foglalkoztatottak száma 3,9 millió fő volt, lényegében ugyanannyi, mint egy évvel azelőtt. A munkanélküliségi ráta ebben az időszakban 5,9 százalék volt.

A reálkereset stagnált. Közelítő pontosságú becslések és számítások szerint az első félévben a nyugdíjak reálértéke nem változott, a gyermeknevelést segítő családi támogatások vásárlóereje 3-4 százalékkal, a természetbeni társadalmi juttatások volumene pedig több mint egy százalékkal nőtt.

Az első háromnegyed évben a fogyasztói árak a tavalyinál nagyobb mértékben emelkedtek. Az első háromnegyed évben a fogyasztói árak átlagosan 7,0 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőttit. Az időszak utolsó hónapjában, szeptemberben az emelkedés üteme 6,6 százalékra mérséklődött

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.