Üzleti tippek

BKIK: Versenyhátrányt jelent a 25%-os áfa-kulcs

A kis- és középvállalkozások adózási környezete igazából nem javul jövőre – állapították meg a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara újonnan megválasztott vezetői a jövő évi adótörvényekről tartott sajtótájékoztatójukon. Hozzátették, hogy az iparűzési adó alapjának csökkentési lehetőségeit a kisvállalkozók nem tudják kihasználni, éppen alacsony jövedelmezőségük miatt.

Az új testület a jövő évi adózási és költségvetési tervekről is véleményt alkotott. Eszerint a kis-és középvállalkozások adózási környezete igazából nem javul jövőre, az iparűzési adó alapjának csökkentési lehetőségeit az alacsony jövedelmezőség miatt a kicsik nem tudják kihasználni. A munkahelyteremtő beruházások feltételeinek enyhítése nagyon kedvező, félő azonban, hogy a kisvállalkozók ezt sem tudják majd igénybe venni. Terhet jelent a regisztrációs adó és a gépjármú-beszerzés illetékének emelése.

Új adónemként értékelhető a BKV megsegítésére kezdeményezett, de a BKIK által elfogadhatatlan tervezet. A 25 százalékos áfa-kulcs magas, versenyhátrányt jelent, ennek csökkentését egy középtávú kormányzati terv keretében szorgalmazza a kamara, bár hozzáteszik, egyelőre ennek nyomait sem látni.

A BKIK szerint a GDP 19 százalékát ma a szürkegazdaság adja. Ezen is változtathatna a költségvetés, az önkormányzati rendszer reformja, a magyar gazdaság teljesítőképességét is figyelembevevő hatékony állam és korszerű elosztórendszer kimunkálása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik