Üzleti tippek

A vámosok nem, de az APEH kutathat a lakásban

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a vállalkozási tevékenységgel összefüggő helyszín, gépjármű, magánlakás átvizsgálását lehetővé tevő törvényi szabályokat, kimondta azonban, hogy az átvizsgálás intézménye nem tekinthető alkotmányellenesnek.

Az Alkotmánybíróság december 31-ei hatállyal megsemmisítette a vállalkozási tevékenységgel összefüggő helyszín, gépjármű, magánlakás átvizsgálását lehetővé tevő törvényi szabályokat. Az indok, hogy ezek nem tartalmaztak elegendő garanciát a magánlakás sérthetetlenségét garantáló alkotmányos alapjog érvényesüléséhez – írja a Világgazdaság.
Kimondta azonban, hogy önmagában az átvizsgálás intézménye nem tekinthető alkotmányellenesnek. Emiatt a parlament előtt lévő módosítás az alkotmánybírósági előírásoknak megfelelő garanciális szabályok beépítésével iktatja be a törvénybe az átvizsgálás jogintézményét. Átvizsgálást ezek szerint kizárólag az APEH végezhet, az önkormányzati adóhatóság, az illetékhivatal és a vámhivatal nem.

A vizsgálat a vállalkozási tevékenységgel összefüggésbe hozható helyszín, helyiség és gépjármű, valamint a helyszínen talált gépjármű rakományának ellenőrzésére vonatkozhat. Természetesen csak akkor, ha az adózó, képviselője, megbízottja vagy alkalmazottja nyilatkozatai, nyilvántartásai alapján feltehető, hogy az adózó az adókötelezettségei teljesítése szempontjából jelentős tárgyi bizonyítási eszközt elrejt, megsemmisít. Illetve akkor is, ha a vállalkozás valós körülményeit leplezi. Lakás átvizsgálására azonban csak akkor van lehetőség, ha a lakás valamely helyisége a vállalkozási tevékenység helyszíne, vagyis munkahely.

Az átvizsgálás során talált tárgyi bizonyítási eszközt az adóhatóság lefoglalhatja. Az eljárás során hozott határozatok, intézkedések ellen jogszabálysértésre hivatkozással az adózó nyolc napon belül panasszal élhet. (VG)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik