Üzleti tippek

Uniós országgal kereskedők: áfájuk az APEH-nál marad

Egyelőre nem tudatosodott az uniós országokkal kereskedő vállalkozásokban, milyen nehézségek elé néznek az év hátralévő részében.

Egy nemrég elrendelt teljes körű adóellenőrzés elhúzódása miatt ugyanis az idén már nem látják viszont visszaigényelt áfájukat az érintettek. November elején háromezer vállalkozásnak kell harmincmilliárd forintot nélkülöznie.

A vállalati szféra érdekképviseleti szervei egyelőre még nem eszméltek rá, hogy az uniós országokkal kereskedő vállalkozások idén már nem kapják kézhez a visszaigényelt általános forgalmi adójukat.

A pénzügyminiszter arra utasította az adóhivatalt, hogy valamennyi uniós adószámmal rendelkező és áfavisszaigénylő vállalkozás bevallását ellenőrizze még a pénz kiutalása előtt. A közölt adatokat össze kell vetni a más EU-tagállamok adóhivatalaitól kapott információkkal, ezek azonban várhatóan csak az év végén érkeznek meg az uniós adóhatóságoktól. Király László György, az APEH elnöke a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorárak adott interjújában megerősítette a miniszteri utasítást, s közölte, hogy a teljes körű vizsgálat már el is kezdődött, a megbízóleveleket kiküldték, a revizorok napokon belül jelentkeznek az adózóknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik