Üzleti tippek

Kötelező internetes adóbevallás – egy bizonyos körnek

Jövőre több mint háromszorosára bővül az a “klub”, melynek tagjai az interneten kötelesek elkészíteni adóbevallásukat. A tízezer legnagyobb adózó ingyenesen juthat hozzá az elektronikus aláíráshoz szükséges chipkártyához.

Jövőre az idei háromezer helyett a tízezer legnagyobb magyar adózó teljesíti adóbevallási és adatszolgáltatási kötelezettségeit interneten, elektronikus aláírással hitelesítve – közölte kedden az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) sajtóosztálya. Az úgynevezett eBEV-kör bővítését az adótörvények módosítására benyújtott törvényjavaslat írja elő.

Az APEH tájékoztatása szerint az eBEV-körbe tartozók az összes adózó kevesebb mint egy százalékát képviselik, azonban az összes nettó pénzforgalom több mint fele tőlük származik. A “felső tízezerbe” bekerült nyolcvan egyéni vállalkozó is. 

Az APEH október elején levélben értesítette az érintetteket a jövő évi változásokról, valamint a konkrét teendőkről. Eszerint az adóbevallás vagy adatszolgáltatás a jövőben csakis elektronikus úton érhető el. Az elektronikus aláíráshoz szükséges chipkártyát – adózónként legfeljebb hármat – az adóhatóság ingyenesen bocsátja rendelkezésre a kártyaolvasó-berendezéssel együtt.

Lehetőség van arra is, hogy az adózók meghatalmazottat jelöljenek meg, és az ő számukra igényeljenek chipkártyát. Az APEH november végétől kezdi meg az elektronikus adóbevallás gyakorlati teljesítéséhez szükséges eszközök kiosztását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik