Üzleti tippek

Jó esély van arra, hogy maradjon az eva

Váratlanul nagy sikert hozott az eva: az első esztendőben csaknem 57 ezren választották az egyéni és társas vállalkozók közül, akiknek éves bruttó bevétele nem haladta meg a 15 millió forintot. Ma már a kivárókkal együtt 82 ezren róják le adójukat így, bruttó bevételük után, annak 15 százalékában.

A büdzsé bevételei emelkedtek, s minden bizonnyal többen alszanak jól – kevesebb vállalkozó kap szívdobogást az APEH hallatán… Az új adónem felkeltette az uniós bürokraták érdeklődését, s mivel szerintük sértheti a közösségi áfaszabályokat, az EU áfabizottsága tárgyalni akar eva-ügyben Brüsszelben.

A pénzügyi szakemberek szerint nem kell attól tartani, hogy megszüntetik a kedvezményes adózási formát, ugyanis az nem csökkenti az állam adóbevetelét – márpedig a közös adó- és vámtérségben ez a fontos. Brüsszelben attól tartanak, hogy a 82 ezer evás kevesebb áfát fizet, mint a hagyományosan adózók. Márpedig aa áfa alapján számítják ki, mennyit kell hazánknak befizetni a közösbe.

Az Európai Bizottság áfabizottsága legközelebbi ülése januárban lesz, akkor kerülhet napirendre az eva. Amennyiben bizonyítanak, hogy az kedvezőtlen az EU-nak, Brüsszel kötelezhetne bennünket a módosításra. Ezért meg kell győzni az uniót, hogy ők sem járnak rosszul az egyszerűsített adóval.

Az evakörbe tartozók adózását vizsgálták is a tárcánál: összehasonlításként, 2002-ben, amíg nem eváztak, 34,4 milliárd folyt be tőlük, a 2003-as évre ugyanők 45,2 milliárd forintot, azaz 10,8 milliárd forinttal többet fizettek be. Idén várhatóan 64,5 milliárd folyik be az államkasszába az evásoktól, 2005-re a tárca előrejelzése 75,3 milliárd forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik