Üzleti tippek

Magyar-szlovén határmenti térségfejlesztési tanácsot alapítanak

admin
admin

2004. 10. 22. 00:00

A 2 év óta formálisan működő határmenti regionális tanácsot rövidesen felváltja a Magyar-Szlovén Határmenti Regionális Térségfejlesztési Tanács; az erről szóló szerződést az érintettek november 10-én, Zalaegerszegen írják alá – közölte a Zala megyei területfejlesztési tanács pénteki ülésén Kiss Bódog Zoltán elnök.

Az elkészült megállapodás-tervezet szerint a szlovéniai Muravidék (Pomurje), Vas és Zala megye önkormányzati, kamarai és kisebbségi vezetői, illetve Szombathely, Nagykanizsa és Zalaegerszeg polgármesterei alkotják az immár uniós belső határokon átnyúló regionális térségfejlesztési tanácsot.

A zalai területfejlesztési testület elnöke kifejtette: a formálisan működő elődöt egy olyan nyitott szerveződés váltja fel, amely “az EU nyújtotta támogatási lehetőségeket kihasználva hatékony együttműködést és programokat képes megvalósítani az infrastruktúra- és emberi erőforrás-fejlesztés, a gazdaság-idegenforgalom, az informatika, az oktatás-képzés, egészségügy és a nemzetiségi politika területén”.

Pénteki ülésén összesen 165,4 millió forint vis maior tartalék terhére történő kifizetésről határozott a tanács. Ebből 17,4 millióval a nagy esőzések sújtotta Lovászi, Lendvadedes, Szécsisziget és Kerkateskánd bel- és külterületi útkárainak a helyreállítását segítik.

A legnagyobb vis maior tételt, 148 millió forintot a zalaegerszegi hűtőház augusztusi tűzesetét követő környezet- és lakosságvédelmi, s a városi tulajdonban keletkezett károk okozta önkormányzati költség képezi. A “károk nagyságrendjére való tekintettel” a fejlesztési tanács írásban kéri a Belügyminisztériumot: “kezelje kiemelten a támogatási igény elbírálását” – áll a testület határozatában.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. október 23.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján tartott megemlékezésen a fővárosi Terror Háza Múzeumnál 2018. október 23-án.
MTI/Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.