Üzleti tippek

Magyar-szlovén határmenti térségfejlesztési tanácsot alapítanak

A 2 év óta formálisan működő határmenti regionális tanácsot rövidesen felváltja a Magyar-Szlovén Határmenti Regionális Térségfejlesztési Tanács; az erről szóló szerződést az érintettek november 10-én, Zalaegerszegen írják alá – közölte a Zala megyei területfejlesztési tanács pénteki ülésén Kiss Bódog Zoltán elnök.

Az elkészült megállapodás-tervezet szerint a szlovéniai Muravidék (Pomurje), Vas és Zala megye önkormányzati, kamarai és kisebbségi vezetői, illetve Szombathely, Nagykanizsa és Zalaegerszeg polgármesterei alkotják az immár uniós belső határokon átnyúló regionális térségfejlesztési tanácsot.

A zalai területfejlesztési testület elnöke kifejtette: a formálisan működő elődöt egy olyan nyitott szerveződés váltja fel, amely “az EU nyújtotta támogatási lehetőségeket kihasználva hatékony együttműködést és programokat képes megvalósítani az infrastruktúra- és emberi erőforrás-fejlesztés, a gazdaság-idegenforgalom, az informatika, az oktatás-képzés, egészségügy és a nemzetiségi politika területén”.

Pénteki ülésén összesen 165,4 millió forint vis maior tartalék terhére történő kifizetésről határozott a tanács. Ebből 17,4 millióval a nagy esőzések sújtotta Lovászi, Lendvadedes, Szécsisziget és Kerkateskánd bel- és külterületi útkárainak a helyreállítását segítik.

A legnagyobb vis maior tételt, 148 millió forintot a zalaegerszegi hűtőház augusztusi tűzesetét követő környezet- és lakosságvédelmi, s a városi tulajdonban keletkezett károk okozta önkormányzati költség képezi. A “károk nagyságrendjére való tekintettel” a fejlesztési tanács írásban kéri a Belügyminisztériumot: “kezelje kiemelten a támogatási igény elbírálását” – áll a testület határozatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik