Üzleti tippek

Fejlődő magyar-francia agrárkapcsolatok

A ,90-es évek közepe óta szoros magyar-francia mezőgazdasági együttműködés uniós keretek közötti továbbfejlesztésének lehetőségeiről folytatott tárgyalásokat Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára a hét elején Párizsban.

Az államtitkár hazaérkezését követően, pénteken tájékoztatta az MTI-t arról, hogy tárgyalt a francia társminisztérium vezető tisztségviselőivel, valamint Jacques Chirac köztársasági elnök mezőgazdasági ügyekben illetékes tanácsadójával, Hervé Lejeune-nel.

Benedek Fülöp emlékeztetett arra, hogy Franciaország az uniós mezőgazdasági miniszterek legutóbbi luxembourgi ülésén Magyarország mellett foglalt állást abban a kérdésben, hogy az unió támogassa a magyar gabonaexport harmadik országba, illetve nyújtson szállítási támogatást az áru mozgatásához, továbbá a szűkös magyar tárolási lehetőségek kibővítésében adjon segítséget.

Benedek Fülöp az állami szintű tárgyalásokon túl megbeszéléseket folytatott a francia agrárkamarák országos szervezetének elnökével, valamint más civil szervezetek képviselőivel. Tájékozódott a franciaországi vidékfejlesztési támogatási rendszer működéséről is.
Az államtitkár sikeresnek ítélte a magyar részvételt a világ egyik legjelentősebb nemzetközi élelmiszer-ipari kiállításán, a csütörtökön zárult SIAL-on. A magyar résztvevők itt felmérhették saját helyzetüket a nemzetközi kínálat tükrében. A kiállításon több konkrét tárgyalásra és üzletkötésre került sor.

Benedek Fülöp látogatást tett a párizsi nagybani piacon, megállapítva, hogy kevés a magyar áru a kereskedők kínálatában. Szerinte ezen változtatni lehet, amennyiben a magyar termelők és kereskedők, alkalmazkodva az unió adta új feltételekhez, jó minőségű és megfelelő árú termékekkel jelennek meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik