Üzleti tippek

Brüsszelben vizsgálják a magyar emissziókereskedelmi terveket

admin
admin

2004. 10. 22. 00:00

Az Európai Bizottságban a héten hozzáláttak a meglehetősen nagy késéssel benyújtott magyar “Kiotó-tervek” elbírálásához.
Az úgynevezett nemzeti allokációs terv lehetővé teszi, hogy Magyarország, illetve a magyar vállalatok és üzemek is résztvehessenek az európai emissziókereskedelemben, és hozzájárulhassanak a globális felmelegedés elleni küzdelemhez, ami minden állam számára kötelező.

Brüsszel szerdán újabb nyolc nemzeti allokációs tervet hagyott jóvá, és a magyarországit is vizsgálja. A legtöbb új tagállamhoz hasonlóan hazánk is meglehetősen késsve nyújtotta be a terveket, de diplomaták szerint nem várható, hogy emiatt a bizottság eljárást indítson, mert az újakat eleve engedékenyebben bírálják el.

Az emisszióbörze a következőképpen működik. Az országban minden kibocsátó vállalat – hőerőművek, acélkohók – valamekkora szennyezési kvótát kap, aminek meghatározásáról az allokációs terv gondoskodik. Ha egy résztvevő az előírtnál nagyobb mértékben tudja csökkenteni szennyezőanyag-kibocsátását, akkor a kvótán felüli értéket el tudja adni más tagállamnak. Mindez azért jó, mert nagyobb kibocsátás-csökkentésre ösztönzi a vállalatokat úgy, hogy pénzt is kereshetnek vele.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

smoking sign in coffe shop
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.