Üzleti tippek

PHARE-program fogyatékkal élők munkapiacra jutásának elősegítésére

Sikeres volt a fogyatékkal élő emberek munkaerő-piacra jutásának elősegítésére indított PHARE-program – hangzott el a december 31-én befejeződő programot lezáró konferencián csütörtökön, Budapesten.

A programot lebonyolító ESZA Kht. adatai szerint a támogatás összértéke ötmillió euró volt, amelynek 52,6 százalékát az Európai Unió, 47,4 százalékát a Munkaerő-piaci Alap biztosította. A program keretében összesen tizenöt projekt kapott támogatást, négy az észak-magyarországi, hét az észak-alföldi, négy a dél-alföldi régióban. A programban 247 egészségkárosodott személy vett részt képzésben, szakoktatásban.

A szociális és rehabilitációs intézményekben ellátottak közül 337-en kapcsolódtak be az ott folyó fejlesztő felkészítésbe, illetve terápiás foglalkoztatásba. A szolgáltatás-fejlesztést segítve 107, a rehabilitáció területén dolgozó szakembert képeztek. A program eredményeként 161-en helyezkedtek el a munkaerő-piacon, és 23-an vettek részt az elhelyezkedésüket elősegítő úgynevezett tranzitfoglalkoztatásban.

A konferencián Tátrai Ferenc, az ESZA Kht. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy szervezetük az elmúlt három évben négy munkaerő-piaci PHARE-program megvalósításában vett részt és két strukturális alapokból finanszírozott foglalkoztatási programot bonyolít le. A PHARE-programok a roma munkanélküliek, illetve a fogyatékkal élők, a megváltozott munkaképességűek munkaerő-piacra történő kerülését segítették elő.

Somodi Istvánné, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium szakértője elmondta, hogy a kormányzati politika egyik kiemelt területe a fogyatékkal élők munkaerő-piacra jutásának elősegítése, ennek keretében többek között hangsúlyt helyeznek a személyre szabott szolgáltatások, munkalehetőségek, támogatások biztosítására.

Gere Ilona, a lezáruló PHARE-programban résztvevő kutató elmondta, hogy az Európai Unióban egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a rehabilitációs politikára, az egyenlő esélyek megteremtésére.

Kiemelte, hogy a lisszaboni célkitűzések között szerepel a nagyobb szociális kohézió megteremtése. Az Európai Uniónak a fogyatékos emberek foglalkoztatása elősegítésére irányuló célkitűzései között szerepel az aktív programok ráfordításának növelése az ellátásokkal szemben, az integrált foglalkoztatás támogatása, az egyéni foglalkoztathatóság növelése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.