Üzleti tippek

Növekedtek a tőkebefektetések Kelet-Európában 2004 első fél évében

Közép-és Kelet-Európa országaiban fellendültek ez év első felében a külföldi működőtőke befektetések – mutatta ki az Ernst and Young csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérésében.

Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban és Oroszországban 283 projekt valósult meg az első hat hónapban, szemben a múlt év azonos időszakának 156 projektjével. Ezalatt – összehasonlításul- Angliában 313 projekt valósult meg a múlt év azonos időszakának 271 fejlesztésével szemben, ami arra utal az Ernst and Young szerint, hogy a működőtőke befektetések alapvető regionális változáson mennek keresztül, amennyiben Közép-és Kelet-Európa növekedési trendje tartós marad.

A brit ügynökség vezető tanácsadója szerint természetes folyamat a közép-kelet-európai régió előretörése, mivel az országok nyitnak, továbbá költségelőnnyel rendelkeznek.

Az Egyesült Államok változatlanul a legnagyobb befektető, az első fél évben az amerikai cégek 396 projektet valósítottak meg Európában a tavalyi hat havi 332 fejlesztéssel szemben. Az USA-t Japán, Nagy Britannia és Németország követi. A projektek 12 százaléka a járműiparban valósult meg, majd az elektronika, a számítástechnika és a távközlés következik a népszerűségi listán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik