Üzleti tippek

A miniszterelnök részt vett az MSZOSZ ülésén

Gyurcsány Ferenc szerint a 2007-2014 közötti időszakra szóló programban dönteni kell arról, hogy mi az az egy-két terület, amelyben Magyarország sokkal eredményesebb lehet mint versenytársai, és ezekre a területekre kell koncentrálni az erőforrásokat.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZOSZ szerdai szövetségi tanácsülésén kijelentette: ez egyben azt is jelenti, hogy csak néhány igent lehet és igen sok nemet kell majd mondani, ami népszerűtlen feladat. Mégis vállalni kell ezt, Írország és Spanyolország példája is ezt mutatja – tette hozzá.

A miniszterelnök szerint “nem lehet külön európai bérfelzárkóztatásról beszélni, csak az egész nemzet felzárkóztatásáról”. Ebben sok más terület is benne van, s a gazdasági növekedés, a jól kijelölt program, valamint az Európai Uniótól elnyerhető többletforrások adnak majd lehetőséget a megvalósításra – húzta alá Gyurcsány Ferenc.

Elismerte, hogy nagy szükség lenne a vasút fejlesztésére, de úgy véli, egyenesen meg kell mondani: erre most nincs pénz. A 2002-es közalkalmazotti keresetemelés minden évben igényli a többletforrásokat és az autópálya-építés is ilyen tételek, amelyek nem adnak módot további jelentős vállalásokra.

A miniszterelnök hangsúlyozta: nem hajlandó osztani azt a nézetet, hogy a modern állam tartsa távol magát a szakszervezetektől. A modern államnak közel kell lenni a társadalomhoz, annak részét képező egyházakhoz, civilekhez, tudományos szervezetekhez és a szakszervezetekhez.

A miniszterelnök figyelmeztetett rá: a több munkahely, a magasabb kereset, csak abból származhat, ha Magyarország versenyképes a befektetőknek. S ebben az is benne van, hogy az infrastruktúra, a kultúra, a dolgozók képzettsége miatt még több bért is hajlandók fizetni, mint máshol.

A kormányfő továbbra is támogatja, hogy december 24. a munkaszüneti napok közé kerüljön, illetve az ebédidő része legyen a munkaidőnek. Egyetértett azzal is, hogy a szakszervezetek kapjanak szerepet a szakképzés, a felnőttképzés irányainak kijelölésében. A munkavállalók kiszolgáltatottságának érdekében ugyancsak szerepet vállalhatnak a szakszervezetek a munkaügyi ellenőrzés hatékonyságának javításában is. A mezőgazdasági foglalkoztatási alap kimerült – szögezte le a miniszterelnök, máshonnan nem tud pénzt átcsoportosítani ide, mert máshol sincs szabad eszköz.

Ajánlott videó