Üzleti tippek

Kevesebb adóellenőrzés, több adókülönbözet Tolna megyében

admin
admin

2004. 10. 21. 00:00

Az év első kilenc hónapjában 7378 ellenőrzést végeztek a Tolna megyei adóellenőrök, kevesebbet, mint tavaly januártól szeptemberig, amikor 9784 volt, a vizsgálatok alapján megállapított összes nettó adókülönbözet azonban 21 százalékkal, 2,1 milliárd forinttal emelkedett – ismertette Bíró Zoltán, az APEH megyei igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón.

Az ellenőrzések hatékonysága valamennyi ellenőrzési típust figyelembe véve javult a bázisidőszakhoz képest. Az egy ellenőrzésre jutó megállapított nettó adókülönbözet darabonként 180 ezer forintról 289 ezer forintra emelkedett – mondta Bíró Zoltán.

A saját kiválasztású ellenőrzések eredményeként közel 1 milliárd forint nettó adókülönbözetet tártunk fel – fűzte hozzá. Az adóhivatal megyei igazgatója szólt az áfa-ellenőrzések, ezen belül az Európai Unión belüli kereskedelemben érintett adózók ellenőrzésének tapasztalatairól is. Ismertetése szerint az összes áfa-bevallók száma Tolna megyében 6110, ebből uniós adóalany 955.

Az áfa-visszaigénylések vizsgálatainak tapasztalatait elemezve elmondta: a 622 elvégzett összes vizsgálatból csak 213 vonatkozott EU-s adószámmal rendelkezőkre. Ugyanakkor az egy vizsgálatra jutó jogosulatlan visszaigénylések összege több mint 3 millió forint volt az uniós adószámmal rendelkezőknél, míg az itthon tevékenykedő visszaigénylők esetében 1,6 millió körüli összeget állapított meg az adóhatóság.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.