Üzleti tippek

Hármashatár gazdasági fórum

Magyarország uniós csatlakozása után is dinamikusan fejlődnek a szerb-magyar és a román-magyar gazdasági kapcsolatok – ismertették szakemberek az elmúlt időszak adatait a VII. Hármashatár Gazdasági Fórum és Üzletember Találkozón csütörtökön, Szegeden.

Halász János, az ITDH bukaresti kereskedelmi szolgálatának vezetője elmondta, hogy a magyar-román kereskedelmi forgalom az idén várhatóan eléri a 2 milliárd dollárt, 2005-ben pedig tovább bővül, megközelítve a 2,5 milliárd dollárt. Az idén az I. félévben 286 magyar tőkerészvételű céget jegyeztek be Romániában, ezzel számuk 4.678-ra emelkedett, a vállalkozások összesített törzstőkéje 273 millió dollár, a ténylegesen befektetett tőke 550-600 millió dollárra becsülhető – tette hozzá.

Halász János tájékoztatása szerint a magyar nagyvállalatok terveinek ismeretében előre jelezhető, hogy 2005 végére az összesen befektetett tőke megközelíti a 2 milliárd dollárt. Az akkori Jugoszláviával 2002-ben megkötött szabadkereskedelmi megállapodásnak köszönhetően az elmúlt években dinamikus fejlődtek a magyar-szerb gazdasági kapcsolatok – mondta Pallos András, az ITDH belgrádi kereskedelmi szolgálatának vezetője.

A lendület Magyarország uniós csatlakozását követően sem tört meg, a magyar export 20 százalékkal, míg a szerb kivitel 30 százalékkal növekedett – közölte. A szakember szólt arról, hogy a szerb-montenegrói ipari termelés idén várhatóan 7,5-8 százalékkal növekszik, ezért középtávon a vállalkozások exportképességének bővülése prognosztizálható.

A 2004-es év áttörést hozott a kétoldalú tőkemozgások területén, többek között a Hunguest Hotels Rt. vásárolt meg két szállodát Montenegróban – mondta Pallos András, hozzátéve, hogy a Matáv Rt. és az OTP Bank Rt. akvizíciós terveinek ismeretében további magyar tőkebefektetésekre lehet számítani a közeljövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik