Üzleti tippek

Kitöltött a magyar-osztrák ingázási keret

A nyugat-magyarországi munkavállalók csaknem teljesen kitöltötték a magyar-osztrák ingázói egyezmény alapján az idén 1990 főre növelték a Burgenlandba szóló keretet, de osztrák részről ellentmondásos a helyzet – közölték a Burgenland-Nyugat-Magyarország Eurégió Szakszervezeti Tanács konzultációját követő sajtótájékoztatón Zalaegerszegen, szerdán.

“Összességében jól működik a foglalkoztatásra, illetve a vegyesvállalatokra és oktatásra vonatkozó 1998-ban létrejött, Burgenlandot, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyét érintő határmenti ingázói egyezmény, amely egyedüli a mai EU-tagországok között is” – állapította meg Újvári Károly, az eurégiós szakszervezeti tanács soros elnöke.

Szatmári József az egyezmény végrehajtását koordináló Vas megyei munkaügyi központ igazgatója adatokkal egészítette ki eddigi tapasztalataikat. Eszerint a három nyugati megye számára 1998-ban biztosított 550 fős ingázói keret ezévben 1990-re nőtt és 40-50 hely híján azt ki is töltötték az igénylők, akiknek – és az eddig munkavállalási engedélyhez jutottak – a zöme győr-moson-soproni.

“Az EU-csatlakozást követően sem volt roham a főként vendéglátó, idegenforgalmi, mezőgazdasági ágazatban és számos egyéb szakmában kínált burgenlandi állásokra; legaktívabb a 21-35 éves korosztály volt, a jelentkezők háromnegyede férfi” – mondta Szatmári József. Az ingázó munkavállalók kétharmada szakmunkás, egynegyede szakközépiskolai végzettségű, “osztrák részről továbbra is a felkészült szakmunkások iránt a legnagyobb az igény” – tette hozzá a vasi munkaügyi igazgató.

Az osztrák munkáskamara képviselője, Tomas Lechner szerint ez utóbbi igény ellentmondásos helyzetet tükröz, hiszen az utóbbi 2-3 évben “negyedével nőtt a burgenlandi munkanélküliség és közben – 15 év óta először – stagnál a foglalkoztatottak száma”. “Az ottani munkaadók számára még mindig olcsóbb szakképzett magyarokat foglalkoztatni; az ellenmondásos helyzet csak a régión belüli közös munkapiac létrehozásával, a bérszínvonal kiegyenlítésével szüntethető meg” – jegyezte meg a munkáskamara képviselője.

Gerhard Michalich szakszervezeti vezető kifejtette: mivel az említett ágazatokban mutatkozik a legtöbb munkajogi gond, ingázói egyezménytől függetlenül is “magyar nyelvű tájékoztatókat adnak a legálisan érkezőknek az osztrák munkavállalókétól eltérő szabályozásokról” és két nyelvű jogi tanácsadó szolgálatot is működtetnek Eisenstadtban.
“E segítségadást kellően indokolja, hogy az eddig Ausztriába érkezett nyolcezer magyarországi munkavállaló közül 1200 kért munka- és másféle jogi tanácsadást” – közölte Gerhard Michalich.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik