Üzleti tippek

EU-támogatás a magyar gabonafelesleg eladásához

admin
admin

2004. 10. 20. 00:00

Export-visszatérítéssel nem, szállítási költségtérítéssel és az agrárintervenciós rendszer jobb felhasználásával viszont kész segíteni az Európai Unió a magyar gabonafelesleg értékesítésében.

A magyar kormány ezt a hétfői mezőgazdasági miniszteri tanácsülésen kérte európai partnereitől. Mintegy nyolcmillió tonna “felesleges” gabonáról van szó, amit a magyar gazdák csak nagy nehezen tudnának eladni, mert a környező országokban szintén nagyon jó volt idén a termés.

Az eredeti magyar kérés az volt, hogy az EU nyújtson exporttámogatást, hogy lehetővé váljon a gabona tengeren túli eladása. Az Európai Bizottság ettől elzárkózott, mondván ez nincs összhangban a közös agrárpolitika orientációjával. Arra viszont hétfőn pozitív válasz érkezett, hogy az EU szállítási költségeinket megtérítse és gyorsítsa az intervenciós kifizetéseket is.

Németh Imre agrárminiszter ugyanakkor azt mondta, hogy a helyzet aligha rendeződik egyik napról a másikra, egyszerűen a hatalmas mennyiségű gabona miatt. Ami az exportot illeti, Boszniát és Jordániát említette komoly vásárlóként. A túltermelés egyébként egész Európát “sújtotta” az idén, vagy 280 millió tonna gabonát takarítottak be pluszban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

firo: 16.10.2018, Football, Landerspiel, National Team, Season 2018/2019, UEFA Nations League, FRA, France - GER, Germany Bundescoach Joachim LOW, GER, before the game | usage worldwide
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.