Üzleti tippek

EU-támogatás a magyar gabonafelesleg eladásához

Export-visszatérítéssel nem, szállítási költségtérítéssel és az agrárintervenciós rendszer jobb felhasználásával viszont kész segíteni az Európai Unió a magyar gabonafelesleg értékesítésében.

A magyar kormány ezt a hétfői mezőgazdasági miniszteri tanácsülésen kérte európai partnereitől. Mintegy nyolcmillió tonna “felesleges” gabonáról van szó, amit a magyar gazdák csak nagy nehezen tudnának eladni, mert a környező országokban szintén nagyon jó volt idén a termés.

Az eredeti magyar kérés az volt, hogy az EU nyújtson exporttámogatást, hogy lehetővé váljon a gabona tengeren túli eladása. Az Európai Bizottság ettől elzárkózott, mondván ez nincs összhangban a közös agrárpolitika orientációjával. Arra viszont hétfőn pozitív válasz érkezett, hogy az EU szállítási költségeinket megtérítse és gyorsítsa az intervenciós kifizetéseket is.

Németh Imre agrárminiszter ugyanakkor azt mondta, hogy a helyzet aligha rendeződik egyik napról a másikra, egyszerűen a hatalmas mennyiségű gabona miatt. Ami az exportot illeti, Boszniát és Jordániát említette komoly vásárlóként. A túltermelés egyébként egész Európát “sújtotta” az idén, vagy 280 millió tonna gabonát takarítottak be pluszban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik