Üzleti tippek

Az e-kereskedelem, mint a kkv-fejlesztés eszköze

Sikeres a májusban indult és jövő év őszéig tartó, Az e-kereskedelem, mint a kkv-fejlesztés eszköze elnevezésű program – mondta Székely Zoltán, a KPM informatikai tanácsadási üzletágának partnere, a program irányításáért felelős konzorcium vezetője szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

A programot a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, valamint az Európai Unió PHARE előcsatlakozási alapja közösen finanszírozza, mintegy 3,5 millió euróval, azaz mintegy 900 millió forinttal. Székely Zoltán elmondta: a program célja, hogy tanácsadási projekteken keresztül segítse a kis- és középvállalkozásokat az elektronikus kereskedelem eszközeinek széles körű kialakításában.

A program több nagyobb egységből áll. Az első részében 675 cég vett részt a megyeszékhelyeken és Budapesten szervezett tájékoztató tanfolyamokon, ahol az e-kereskedelemben rejlő lehetőségekről, illetve magáról a programról kaptak tájékoztatást a kkv-k.

A részvételre a program másik elemében – ahol személyre szabott oktatás lesz – 111 cég adott be pályázatot, közülük 80 vehet részt az e-kereskedelmi stratégiai tervek kidolgozását segítő tanfolyamokon, illetve kapja meg a segédanyagokat. A program harmadik elemében konkrét tanácsadásra kerül sor, a lehetséges 218 helyre 371 vállalkozás adta be a pályázatát. Székely Zoltán elmondta, hogy mindkét területen lezárult a pályáztatás.

A program keretében elkészült a kkv-portál, amely naprakész információkat nyújt, illetve regisztráció után mindenki számára lehetővé teszi termékeinek bemutatását, rendelések felvételét, az üzleti együttműködés kialakítását – tette hozzá Székely Zoltán.

Kozák Tamás, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kereskedelmi főosztályvezetője az MTI-nek elmondta, adottak azok a magyar jogszabályok, amelyek az e-kereskedelem elterjedéséhez szükségesek, és amelyek a fogyasztói bizalmat erősítik a kereskedelmi forma iránt. Utalt arra, hogy az internetalapú gazdaság Magyarországon is fejlődés előtt áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik