Üzleti tippek

Változások a jövő évi adózásban

Az áfatörvényben jövőre nem lesznek lényegi módosítások, változások lesznek viszont a regisztrációs adóban és a duty free boltokban történő vásárlás feltételeiben is.

A Pénzügyminisztérium tervei szerint az általános forgalmi adó (áfa) bevétel jövőre 2 048 milliárd forint lesz, a 2004. évre várható 1 695 milliárd forint után, ám idén – a május 1-jei átállás miatt – mintegy másfél hónap bevétel kiesik – mondta Fejes Eszter, a PM forgalmi adó főosztály helyettes vezetője.

Idén az év egészében 10-11 havi nettó áfabevétel folyik be a költségvetésbe, ami mintegy 200 milliárd forint kiesést jelent. 2004. május 1-je után az importáfa beszedése a vámhatóságtól átkerült az adóhatósághoz, és a korábbi kivetéses rendszer helyett önbevallásos lett.
A főosztályvezető-helyettes közölte: az áfatörvényben jövőre nem várható lényegi módosítás. A jogharmonizációs célú változtatások közül kiemelte, hogy a földgáz- és villamosenergia-értékesítés esetében a teljesítési hely a vásárló, illetve a fogyasztó telephelye lesz.

Duty Free: az uniós polgárok is vásárolhatnak

A Duty Free boltokban történő adómentes vásárlás feltételei változnak, amennyiben a tranzitterületeken található üzletek egyben vámraktárak is, európai uniós polgárok is vásárolhatnak adómentesen, feltéve, ha a vásárolt terméket a közösség területén kívülre viszik.

Némileg módosul az értékpapírügyletek áfabeli megítélése is: csak akkor keletkezik arányosítási kötelezettség, ha az értékpapír eladásából származó bevétel meghaladja az összbevétel 10 százalékát. Az arányosítási hányad meghatározásánál a vételi és az eladási ár különbözetét kell figyelembe venni.

Regisztrációs adó: a motorkerékpárok 50 köbcentiméter fölött adókötelesek

A 3,5 tonna feletti tehergépjárművek esetében a parkolási és az úthasználati díj áfáját levonhatják a vállalkozók.
A regisztrációs adó jövőre úgy változik, hogy az 50 köbcentiméter hengerűrtartalom feletti motorkerékpárok is adókötelessé válnak, ugyanakkor mentesülnek az adó megfizetése alól a mentőautók. Megszűnik az adóelőleg, ugyanakkor a regisztrációs adó áfaalapot képez 2005. január 1-jétől.

A magánimportban behozott gépjárművek után, mivel belföldön áfafizetési kötelezettség nem keletkezik, a regisztrációs adótételek 25 százalékkal magasabbak lesznek, mint a kereskedők adótételei. Az adótételeknél általánosságban 5 százalékos valorizáció érvényesül, ám a két felső kategóriában 10, illetve 14 százalékkal emelkedik az adótétel.

A főosztályvezető-helyettes elmondta: az idén várhatóan 61 milliárd forint folyik be regisztrációs adóból, jövőre 62,6 milliárd forinttal számol a PM. A szaktárca azt valószínűsíti, hogy a regisztrációs adóbevétel jelentős része az új gépjárművek behozatalából származik, és csak töredéke a használt autókból, illetve a motorkerékpárokból.

Fokozott ellenőrzések az év végén

Vicze Klára, a forgalmiadó-főosztály munkatársa elmondta: Mivel az idén jelentős pénzforgalmi szemléletű áfakieséssel számol a tárca, ezért az év utolsó negyedében az adóalanyok fokozott áfaellenőrzésre számíthatnak az adóhatóság részéről.

Vicze Klára a fogyasztói árkiegészítés jövő évi változásairól elmondta: az idén január 1-jétől a helyi tömegközlekedésben a százalékos mértékű támogatást fix összegű váltotta fel, melynek valorizációja jövőre megtörténik. A PM elképzelése szerint a távolsági közlekedésben a fogyasztói árkiegészítés valorizációja a jövő évre várható infláció mértékéig vehető igénybe, amely a tervek szerint 4,5 százalék lesz jövőre. Ennél magasabb áremelések esetén a különbözetet az árhatóság ellentételezheti. Utalt arra, hogy az ingyenesen igénybe vehető utazások köre szűkül, így például az általános hadkötelezettség megszűnésével a sorkatonák kikerülnek e körből. Elmondta azt is, hogy jövőre 117 milliárd forintot fordít e célra a PM, az idei várható kiadás 105-106 milliárd forint körül várható.

Ajánlott videó