Üzleti tippek

Az unióval kereskedő cégekre száll rá az APEH

Az áfa-bevételek elmaradása miatt Draskovics Tibor arra utasította az adóhivatalt, hogy szigorúbban ellenőrizzék az uniós adószámmal rendelkező, vagyis az unióval kereskedő magyar cégeket – áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

Pénzügyminisztériumi elemzések szerint ellentmondás tapasztalható a makrogazdasági folyamatok és az uniós „export-importhoz” kapcsolódó általános forgalmi adó elszámolások között. A gazdaság a vártnál gyorsabban növekszik, ugyanakkor ez az adóbevételekben, főleg az áfa esetében egyáltalán nem tükröződik.

Az Európai Közösségen belüli kereskedelem – a vámhatárok lebontása miatt – olyan adóügyletekre is lehetőséget adhat, amelyek kedvezőtlenül befolyásolják az áfa-bevételeket.

Ezért az érintett adózók a korábbinál szigorúbb és részletesebb vizsgálatokra számíthatnak. Az október 20-án esedékes általános forgalmi adó bevallásokat a hivatal – mind a közösségen belüli importálóknál, mind az exportálóknál – fokozottabban ellenőrzi.
Draskovics Tibor pénzügyminiszter arra utasította az adóhivatalt, hogy kiutalás előtt tételesen ellenőrizze minden európai uniós adószámmal rendelkező adóalany általános forgalmi adó bevallását, felhasználva ehhez a közösség országaiból érkező kontroll információkat.

Az EU tagállamainak adóhatóságai olyan közös informatikai rendszert működtetnek, amely biztosítja, hogy az egyes nemzeti adóhivatalok ellenőrizni tudják adóalanyaik más tagállambeli partnerrel folytatott kereskedelemi tevékenységét. Az első ilyen – második. negyedéves – kontroll adatok szeptember végén érkeztek meg az APEH-hoz. Több mint 8 ezer általános forgalmi adót visszaigénylő adóalany közel felénél valamilyen eltérés adódott a bevallás és a kontroll információk között.

Minden uniós adószámmal rendelkező, visszaigénylő vagy más adónemre átvezetést kérő adóalanyra kiterjedő ellenőrzés egyrészt időigényes, másrészt szükségessé teszi a III. negyedévről szóló, december végén beérkező kontroll információ megismerését.

A fokozottabb, kiterjedtebb ellenőrzés, a kontroll adatok használata miatt az APEH nem mindig tudja tartani a bevallások ellenőrzésére és visszautalására előírt, törvényben kiszabott határidőt. Határidő túllépés esetén a hivatal késedelmi kamatot fizet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik