Üzleti tippek

Már novembertől elindulnak az uniós agrárkifizetések

A tervezettnél korábban juthatnak hozzá a magyar gazdák az európai uniós közvetlen támogatásokhoz. Az egyszerűsített EU-támogatás érdekében 210 ezren regisztráltatták magukat, 4,3 millió hektárra kértek támogatást.

A tervezettnél egy hónappal korábban, már novembertől megkezdődik az egyszerűsített földalapú EU-támogatások kifizetése – közölte Pásztohy András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára hétfőn egy szakmai konferencián.

Pásztohy András az előadásában hangsúlyozta, hogy a magyarországi gazdatársadalom nyomon követi a lehetőségeket. Az egyszerűsített EU-támogatás érdekében 210 ezren regisztráltatták magukat, 4,3 millió hektárra kértek támogatást.

Hozzátette: a késve induló SAPARD-igénybevétel is azt mutatja, hogy az agrárgazdaságban nagy a fejlesztési kedv. A gazdálkodók 8 834 pályázatot adtak be, 217 milliárd forint igénnyel, a megemelt 65 milliárd forintos keretösszeget így maximálisan sikerült lekötni. 

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet 50 éves fennállása alkalmából rendezett konferencián Dirk Ahner, az Európai Bizottság főigazgató-helyettese elmondta, bizonyos méretnagyság alatt a kisgazdaságoknak nincs perspektívájuk, és ez komoly foglalkoztatási, vidékfejlesztési kihívás is.

Erre megoldást kell találni nemcsak Magyarországon vagy Lengyelországban, de a később csatlakozó Romániában és Bulgáriában is. Mindez nem ismeretlen probléma a közösség régi tagállamaiban sem – mondta a főigazgató-helyettes. 

Popp József, az agrárgazdasági Kutató Intézet igazgatója az előadásában többek között elmondta: az EU agrárpolitikájának célja, hogy csökkentse lemaradását a versenyképesebb agrártérségekhez képest. Ezt a törekvést viszont nehezíti, hogy a hosszabb távú, közösen elfogadott célok a nemzeti kormányok rövid távon mérlegelő politikája miatt nem érvényesülhetnek kellően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik