Üzleti tippek

Két-három hetes késésben a szüret

A korai fajták szedésével megkezdődött szeptember végén a szüret, de a korábbi évekhez képest két-három hetes késésben van a szőlőszedés.

Szeptember végén a korai fajták szedésével kezdődött meg a szüret, azonban a korábbi évekhez képest két – három hetes késésben van a szőlőszedés – tartalmazza a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztérium (FVM) legfrissebb összegzése, amelyet a megyei tapasztalatok alapján állítottak össze a szakértők.

A hűvös időjárás miatt 2004-ben fajtától, termőhelytől és termesztési technikától, valamint a termésmennyiségtől függően a cukorfok változó. Urbán András, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint a korábbi átlagosan 14-17 mustfoknál az idén 2-3 fokkal alacsonyabb a cukortartalom. A felmérések szerint az átvételi árak ugyancsak mérséklődtek az előző évhez képest, a felvásárlók 20-40 százalékkal fizetnek kevesebbet a szőlőért, mint tavaly. Ezt a szakértők elsősorban a kiemelkedően jó termésnek tudják be.

A fehérszőlő kilogrammjáért átlagosan 35-70 forintot fizetnek a vevők, míg a kékszőlő kilójáért 45-150 forintot adnak a felvásárlók. Nagy különbség mutatkozik a fajták közötti keresletben is. Idén például a kékfrankost keresik a felvásárlók, míg a korábbi népszerű cabernet fajtákra nincs kereslet.

A borvidéki területekről Magyarországon az idén várhatóan 710 ezer tonna szőlőt takarítanak be. Ebből a mennyiségből előreláthatólag 4,7-4,8 millió hektoliter kerülhet a pincékbe. Az idei bor mennyisége 20-25 százalékkal haladhatja majd meg a szokásos éves átlagot.
Hazánkban évente mintegy 3 millió hektoliter bor fogy. A becslések szerint mintegy 600 ezer hektoliternyi olyan bor kerül forgalomba, amely nem legális módszerekkel készül. Ez a magyar borpiac mintegy 20 százalékát jelenti.

Az idei magyar borexport mennyisége várhatóan nem éri majd el a 700 ezer hektolitert, ami azt jelenti, hogy folytatódik az 1990 óta tartó csökkenő tendencia. Az elmúlt évtizedben még volt olyan év, amikor a magyar borexport mennyisége elérte az 1,3 millió hektolitert, tavaly viszont már csak 743 ezer hektoliter volt.

A szőlősgazdák gondjain enyhített a törkölylepárlásra kötelezett termelők körének szűkítése, azaz, hogy csak az 500 hektoliter feletti bormennyiséget előállító üzemre vonatkozik az idei évben kapott uniós engedmény miatt a lepárlási kötelezettség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik