Üzleti tippek

Lassan javul a vállalatok versenyképessége

A pénzügyi forrásbevonás lehetőségeiről és a magyar vállalatok helyzetéről is tanácskoztak Siófokon gazdasági szakemberek.

Meglehetősen lassan javul a magyar vállalatok versenyképessége – ezt állapította meg az a tanulmány, amelyről Chikán Attila a Közgazdaságtudományi Egyetem tanára számolt be a hallgatóság előtt. A felmérés szerint az európai csatlakozás okozta a legtöbb bizonytalanságot a gazdaságban. A szakemberek szerint ez igenis költségnövelő tényező lehet. Ugyanakkor a magyar cégek többsége fittyet hányt arra a figyelmeztetésre, hogy a vállalat stratégiáját át kell alakítani az új kihívásokhoz.

A tanulmány szerint a megkérdezett cégek fele nem foglalkozott ezzel. Erre talán magyarázat lehet az is, hogy a cégvezetők többsége magasan felülértékelte saját magát és meglehetősen alulminősítette partnereit.
Ugyanakkor kiderült, hogy az elmúlt tíz évben javultak a hitelhez jutási lehetőségek, 1990 óta duplájára nőtt a bankhitelt felvevők száma, és 17 százalékról 10-re csökkent a cégek köztartozása.

Végezetül még egy kritikát fogalmaztak meg, jelesül, hogy a politika igyekszik, de nem támogatja eléggé a vállalatok versenyképességének jobbítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik