Üzleti tippek

A kereskedelmi alkalmazottak béremelést szeretnének

Béremelési igényét tette közzé a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete a csütörtöki országos értekezlet után, amelyen egyébként nem csak az anyagiakról, hanem a munkakörülmények javításáról is szó volt.

Legalább bruttó 6 százalékos béremelést tart elfogadhatónak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete – mondta a Magyar Rádiónak az országos értekezlet után az érdekképviselet elnöke, Sáling József.  Arra számítunk, hogy ez az alacsonyabb keresetűeknél nettó 8 százalékot jelent, ez alatt elképzelhetetlen a következő évi béremelés –
így az elnök.

A szakszervezet körülbelül félmillió embert képvisel, közülük minden harmadik minimálbért kap, ezért azt javasolják, hogy a minimálbér összege legalább 10 százalékkal több legyen, mint ebben az évben. Az elnök úgy véli, 58 ezer forint alatt a következő évben nem lehet a minimálbér.

A szakszervezeti elnök elmondta: szerintük a munkakörülményeken is javítani kell, erre egyébként ígéretet tett a tanácskozáson résztvevő munkaügyi miniszter.

Azt kérték, hogy legyen hatékonyabb a munkaügyi ellenőrzés, és valamelyest növeljék a szakszervezetek társadalmi presztízsét. Miniszterelnök úr azt ígérte a napokban, hogy meg kell védeni minden munkahelyi szakszervezeti tisztségviselőt, mi reméljük, hogy ez megjelenik konkrétan a jogszabályokban- tette hozzá.
 
Az országos értekezlet azt is kéri a kormánytól, hogy rendezze a vasárnapi nyitva tartás kérdését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik