Üzleti tippek

Növelnék az iparűzési adót

A vállalkozók kommunális adójából, azaz az új közlekedési adóból fedezné a főváros a BKV Rt. több tízmilliárdos veszteségét. Eközben az adócsökkentést a zászlójára tűzó SZDSZ a jelenlegi 2%-ról 3%-ra emelné a helyi iparűzési adó kulcsát.

A közlekedési adóról szóló módosító indítványt ma nyújtották be a parlamentnek, amely az adótörvények változásával egy csomagban, jövő héten tárgyalja a javaslatot – írja az Index.

A híroldal szerint munkavállalónként évi 20 ezer forinttal terhelné jövőre a budapesti gazdasági társaságokat a vállalkozások kommunális adója. Bőhm András, a módosító indítványt benyújtó szabad demokrata képviselő szerint a befolyó összegből a BKV-t támogatná a főváros. A módosítás szerint az új adófajtát nem a kerületek, hanem a főváros vetné ki az iparűzési adóhoz hasonlóan.

Mint arról az InfoRádió korábban beszámolt, a közlekedési adó bevezetését a BKV javasolta a fővárosi önkormányzat vezetésének, ahol támogatták az ötletet. A javaslatot jövő héten tárgyalja a parlament, az adótörvények módosításával egy csomagban.

Nőhet az iparűzési adó mértéke is. Az adónem konkrét mértéke meghatározásának joga a helyi önkormányzatok kezében van, akik a liberális javaslat szerint az adóplafon 110%-ig élhetnének az adókivetés jogával – írja a Napi Gazdaság. Ez azt is jelentheti akár, hogy a jövő évben egyes helyeken a társaságok árbevételük 3.3%-át kell IPA-ként befizetniük a helyi önkormányzat kasszájába.

A helyi önkormányzatok bevételi forrásai emellett is emelkedhetnének, ezek esetében 150%-os eltérést javasol a kormány. A liberális javaslattal szemben a másik kis parlamenti párt, az MDF a kormányzati előterjesztésből minden helyi önkormányzati adó növelésre vonatkozó javaslatot kivenne.

A központi adókkal szemben oly kritikus liberális párt helyi adó emelési törekvései mögött lehetetlen nem észrevenni az aktuálpolitikai érdekeket – írja a Portfolio. Ugyanakkor elvi szinten az teljesen érthető és támogatandó igény, hogy a bevételek lehetőleg ott kerüljenek beszedésre, ahol azt el is költik. A fenti megoldás azonban a lap szerint a kormányzati koncepciótlanság és egy modern és hatékony adórendszer kialakítása esélytelenségének egy újabb bizonyítéka csupán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik