Üzleti tippek

Top 200 gála

A Gundel és a Figyelő 2003. október 4-én immár negyedik alkalommal rendez exkluzív gálát a gazdasági élet meghatározó szereplői részére, a Figyelő TOP 200 című kiadvány megjelenése alkalmából. A Figyelő TOP 200 Gála a magyar gazdasági és politikai élet vezetőinek egyik legfontosabb találkozója, de több is annál. A rendezvény az előző üzleti év lezárását is jelenti. Itt hozzák nyilvánosságra elsőként, mely magyar cégek érték el a legnagyobb bevételt, melyek a legeredményesebbek és melyek fejlődtek leggyorsabban. Idén először a Gálán díjat vehet át az év legjobb Top 200 vállalata és az év legjobb bankja.









Fő támogató

Támogatók








Média-támogatók


A Figyelő TOP 200 tagjai
A Figyelő TOP 200 tagjává válni nem szubjektív döntésen múlik, hanem a tényleges gazdasági sikeren. A kétszáz vezető vállalat listája nemzetközileg elfogadott sztenderdek alapján készült, és objektíven méri az előző év gazdasági teljesítményeit. Itt csak az lehet a nyertes, aki a piacon megmérettetett és győzött. Nyár elejére minden vállalat értékelte az előző üzleti évet: elkészültek a mérlegbeszámolók, megtörtént a társasági adó bevallása, lezajlottak a taggyűlések. A nyilvánosságra hozott adatokat a Figyelő szakértői a nyár folyamán összesítették. A szavahihetőséget a Központi Statisztikai Hivatal adóhatóságtól származó adatbázisa szavatolja, amelyből a Dun & Bradstreet és az Ecostat szakértői készítettek egymással összehasonlítható adatokat. Augusztus végére derült ki, mely cégek kerülnek a kétszáz legnagyobb magyar vállalkozás listájára, szeptember végére pedig a listán belüli sorrend is véglegessé vált. A legsikeresebb cégek nevét elsőként a Figyelő TOP 200 Gálán hozzák nyilvánosságra, ezért a rendezvény az előző üzleti év jelképes lezárásának is tekinthető. Magyarország vezető cégeinek listája több egy egyszerű toplistánál. A kétszázak klubjába olyan vállalatok tartoznak, amelyeknek sikere döntő befolyással bír az egész magyar gazdaságra. Az összeállított listák nemcsak az árbevételről, az exportról és a nyereségről szolgálnak megbízható és pontos adatokkal, hanem a cégek eredményességéről is.

A kétszázak klubja 2002-ben
Ahhoz, hogy egy cég bekerülhessen a legnagyobbak közé, tavaly csupán az egy évvel korábbi 18 milliárd forintos árbevételi küszöböt kellett átlépnie. Az elitklub adózás előtti profitja viszont 30 százalékkal, 760 milliárd forintos rekordszintre nőtt. A kétszázak összesített árbevétele 5,4 százalékkal nőtt az elmúlt évben. Az értékesítés szerint meglehetősen nagy szóródást mutató kör átlagos árbevétele meghaladta a 80 milliárd forintot, amely a félszázadik helyen álló cég forgalmának felel meg. A Figyelő listáján szereplő kétszáz cég termeli a magyar GDP 41 százalékát, az összes hazai export közel kétharmada ehhez a körhöz köthető. A kivitelben 64 százalékos súlyt képviseltek. A TOP 200-as listán 20 új vállalkozás jelent meg.

Díjak az élmezőnyben
Azok a cégek, amelyek a kétszázas élcsapatból is kiemelkednek, a Figyelő TOP 200 Gálán díjat vehetnek át. Idén két új objektív kategóriában – Az év legjobb Top 200 vállalata és Az év legjobb bankja – nem egy , hanem három különböző mutatószám kombinációjának eredményeképp hirdetnek nyertest. A Top 200 vállalatok esetében a nettó árbevétel növekedés, a tőkearányos nyereség és az adózott eredmény, míg a bankok versenyében a mérlegfőösszeg növekedés, az adózott eredmény és a saját tőkearányos nyereség alapján díjazták a legjobbat.

Az objektív díjkategóriák és a nyertesek:
Az év legjobb Top 200 vállalata 2002
* WESTEL Mobil Rt.
Az év legjobb bankja 2002
* OTP Rt.
A legnagyobb árbevétel-növekményt elérő cég 2002
* Flextronics International Kft.
Az adózott eredményét legnagyobb mértékben növelő cég 2002
* MOL Rt.
Az előző évhez képest legnagyobb ugrást végrehajtó cég 2002
* Magyar RTL Televízió Rt.

Felelősségtudat díj 2002
A cégek egy hatodik, kevésbé számszerűsíthető kategóriában is versenyeznek egymással. A tavalyi évhez hasonlóan díjat kap a közösségi célokért legtöbbet tevő társaság is. A felelősségtudat díjat az a vállalat nyerheti el, amelynek társadalmi programjait és a civil közösségért végzett munkáját a szervezők a legeredményesebbnek találják. A kategóriában a Figyelő szerkesztősége jelölte és választotta ki a nyertes céget. A felelősségtudat díj idei nyertese az Alcoa-Köfém Kft. A társaság jelentős összeggel – mintegy 500 millió forint – támogatott eddig közel 200 civil projektet.

A Gála meghívottai
A díjátadás mellett a Figyelő TOP 200 Gála célja, hogy lehetőséget teremtsen a legnagyobb magyar vállalatok döntéshozóinak arra, hogy informális környezetben találkozzanak egymással, illetve a politikai élet vezetőivel. A rendezvényen a legnagyobb külföldi befektetők, a bankok és gazdasági kamarák is képviseltetik magukat. Meghívást kapnak a kormány tagjai, az állami pénzügyi és gazdasági szervezetek döntéshozói is, valamint a Budapestre akkreditált diplomácia szervezetek vezetői. Mindez azt is jelenti, hogy a találkozó sikerének az exkluzivitás is feltétele. A Figyelő Top 200 Gála zártkörű, vagyis a rendezvényre azok a cégek kaptak meghívást, amelyek valóban kiemelt szerepet játszanak a magyar üzleti életben.

A Gála előkészületei
A Figyelő TOP 200 Gála más szempontból is egyedülálló. A legnagyobb magyar cégek vezetői, valamint a gazdasági és politikai élet szereplői idén az Events Hallban adnak egymásnak randevút. Az egykori gyár sajátos designját kívülről még ma is őrző épületegyüttes most valódi bálteremmé átalakulva ad otthont exkluzív gálaestünknek. A több mint 500 vendég kényelméről és szórakozásáról a helyszínen több száz közreműködő (fellépő, hostess,, pincér és más szervező) gondoskodik. A Gundel világhírű mesterszakácsa, Kalla Kálmán ebben az évben is egyedi kreációkkal készül a Gálára. A négyfogásos ünnepi vacsora összeállítása meglepetés, a különleges menüt a világon elsőként a rendezvény vendégeinek szolgálják fel. A menüsorban nemcsak a fogások váltják egymást: a vacsora előtt és alatt neves előadók élő klasszikus háttérzenével gondoskodnak az ünnepi hangulatról. A gálaprogram az ExperiDance Tánctársulat erre az estére koreografált műsorával zárul.

A Figyelő TOP200 Gála támogatói
A Figyelő TOP 200 Gála szervezői kiemelten fontosnak tartják, hogy a rendezvény minden tekintetben a 200 legsikeresebb magyar cég ünnepi rendezvénye legyen. Ez azt is jelenti, hogy a Gála költségeit nem a jegybevételek fedezik, hiszen a TOP 200 körébe tartozó cégek vezetői és a meghívott vendégek tiszteletjeggyel vesznek részt az eseményen. Ezért a szponzorok nagylelkűsége nélkül nem valósulhatna meg a rendezvény. A Figyelő és Gundel ebben az évben is neves hazai cégeket kért fel a Gála támogatójának. A támogatók sorában tanácsadó-cég, telekommunikációs cég és sikeres nemzetközi vállalat egyaránt szerepel. A szervezők olyan szponzorokat kerestek, akik a pénzügyi támogatás mellett maguk is részt vesznek a rendezvény előkészítésében és céljainak kijelölésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik