Üzleti tippek

Pályázat a kutatás-fejlesztés információs infrastruktúrájának korszerűsítésére

A 2004. évi NKFP pályázat új keretösszege 15,039 milliárd forint, azaz 2 milliárddal több, mint eredetileg. A támogatási igények 54%-a, az elnyert támogatások 62%-a Budapesten valósul meg.

A XXI. században az informatikai eszközök és a számítógépes hálózatok a kutatás-fejlesztés nélkülözhetetlen részei. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal célja, hogy fejlett információs infrastruktúrát, nagy sebességű hazai és külföldi hálózati összeköttetést biztosítson a magyar kutatók számára az ország egész területén.

További cél, hogy a kutatók kapcsolódjanak a nemzetközi kutatói adathálózatokhoz, részt vegyenek az EU kutatói hálózati projektjeiben.

Támogatás: 1,400 millió Ft (max. 60 MFt/pályázat)

Pályázat meghirdetése: 2004. október

Pályázók köre: Felsőoktatási intézmények, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó költségvetési intézetek és szervezetek

Az ehhez kapcsolódó feladatok:
– A központi intézményi számítógépes infrastruktúra korszerűsítése, bővítése
– Az intézményi kommunikációs hálózat továbbfejlesztése, sebességének növelése
– Nagy sebességű csatlakozás az országos kutatói gerinchálózathoz (HBONE)
– A kutatói hálózat biztonságának erősítése
– A K+F együttműködést támogató rendszerek és alkalmazások fejlesztése (videokonferencia, “streaming” rendszerek, projekt és csoportmunkát támogató alkalmazások)

Az NKFP pályázatok keretösszegének kibővítése

A 2004. évi Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program eredetileg jóváhagyott keretösszege 13 Mrd Ft volt.

Az első döntési kör után a szakmailag javasolt, de forráshiány miatt elutasított pályázatok között regionális alapon további 1,539 Mrd Ft került elosztásra. Ennek oka, hogy a támogatási igények 54%-a, az elnyert támogatások 62%-a Budapesten megvalósulókutatásra szólt.

A társadalom-egészségügyi kutatások alprogramban a pályázók együtt versenyeztek az orvos-biológiai kutatásokkal, így előbbiek közül eredetileg csak egy nyertest javasolt a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács. Pótlólag még két pályázatot elfogadott a Tanács 0,5 Mrd Ft támogatási összeggel. A legnagyobb támogatást Fésüs László:” Nagy populációkat érintő betegségek molekuláris analízise és terápiája a funkcionális genomika eszközeivel” c. projektje nyerte el, összesen 865.400 eFt-os támogatással, amiből 736.400 Ft Debrecenre jut. Ez a pályázat csak 0,6 ponttal maradt alul az eredeti nyertesek határától a 120-as skálán.

Így a 2004. évi NKFP pályázat új keretösszege 15,039 Mrd Ft.

A Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács 2004. október 5-i ülésén hagyta jóvá a keretösszeg emelését. A nyertesek előleg igényeinek megfelelően 2004-ben 1,98 Mrd Ft, 2005-ben 6,24 Mrd Ft előleg kifizetése várható.

Nyertesek:
1. program: Élettudományi kutatások: 4,3536 Mrd Ft
2. program: Információs és kommunikációs technológiák 2,4427 Mrd Ft
3. program: Környezetvédelmi és anyagtudományi kutatások 3,7572 Mrd Ft
4. program: Agrárgazdasági és biotechnológiai kutatások 3,0304 Mrd Ft
5. program: A nemzeti örökség és a jelenkori társadalmi kihívások kutatása
1,4551Mrd Ft.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik