Üzleti tippek

Kóka János a kkv-k erősítéséről

A mai globalizálódó világban, az EU-tag Magyarországon a kis- és középvállalatok (kkv) versenyképességének fokozásáért, tőkeellátottságuk növeléséért száll síkra az új gazdasági miniszter. Kóka János a Joint Venture Szövetség keddi rendezvényén beszélt erről. A konferencia más előadói is a kkv-k forráshiányának leküzdéséről, a tőkeellátottság biztosításának lehetőségeiről értekeztek.

A gazdasági miniszter szerint ma már számos különböző program szolgálja a célkitűzést, igaz, van min javítani. Mondjuk meg a Magyar Fejlesztési Banknak, milyen irányban, milyen módszerekkel lehet még több tőkével ellátni a vállalkozásokat – hangoztatta. Az uniós forrásokra utalva leszögezte: a kezünkben van a lehetőség, hogy minél több pénzt hozzunk el 2007-2013 között abból a 332 milliárd euróból, ami a kohéziós politika révén megszerezhető. A mi kezünkben van az esély arra is, hogy amit elhoztunk, azt a lehető legjobban használjuk fel – tette hozzá. A miniszter kritikusan szólt a hazai uniós pályázatok minőségéről. “Egymillió helyen olvasni különféle államigazgatási szervezetek, háttérintézmények honlapjain, hogy kkv-knek uniós információkat adnak, mégis információhiányosak a kkv-k az EU-pályázatokat illetően” – fogalmazott Kóka János.

A miniszter a gazdaságfejlesztés kiemelt feladatának tartja a külföldi működő tőke beáramlásának növelését, a magyar tőkeexportot, a magyar cégek külpiaci jelenlétének fokozását és az uniós pénzek becsatornázását. Ez utóbbi azért is fontos, mert 2007-től a fejlesztéspolitika 95 százalékban EU-forrásokból valósul meg hazánkban. Hiszek abban, hogy minél kevesebb pénzt vonunk el önöktől, annál több levegőhöz jutnak, s annál jobban tudják a saját maguk által felhasznált forrásokat a megfelelő irányban hasznosítani – hangoztatta a miniszter. Kóka János egyben arra is törekszik, hogy a már a gazdasági tárcához tartozó ITDH olyan ügynökség legyen, amely valódi támogatást nyújt a magyar exportnak, tőkekivitelnek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik