Üzleti tippek

Tízmillió eurót kapunk szőlőültetvények korszerűsítésére

Magyarország a 2004-2005-ös piaci évben 10 millió euró közösségi támogatást kap új szőlőültetvények telepítésére.

Az Európai Bizottság a múlt héten hozott döntést arról, hogy a 2004-2005-ös piaci évben összesen 450 millió eurót szabadít fel a költségvetésből szerkezetátalakítás céljára, mindenekelőtt új, minőségi szőlőültetvények telepítésére. A magyar bortermelők több mint 10 millió euróra (10,086 millió euróra) pályázhatnak majd ebből a keretből. Ez összesen 1261 hektár új, magas minőségi kategóriájú bort hozó szőlőültetvény telepítésére ad lehetőséget. A pénzügyi támogatás célja a szőlőültetvények minőségének javítása és a kínálat kereslethez való hozzáigazításának elősegítése.

A legnagyobb támogatást (145,5 millió eurót) Spanyolország kapja majd, Franciaország (107 millió euró) és Olaszország (103 millió euró) következik a sorban. Az új tagállamok közül messze a hazánknak juttatandó több mint tízmilliós támogatás a legnagyobb. Az egyes tagországokra jutó hányadot a szóban forgó tagállam teljes uniós szőlőtermő területéből való részesedése és a „különleges szükségleteket kielégítő objektív kritériumok” alapján számolták ki.

A 2004-es uniós költségvetésben 450 millió euró van elkülönítve a legjobb minőségű borfajtákat termő szőlőültetvények telepítésére. Mint szakértők megjegyzik, a keret háromnegyed része általában Franciaországnak, Olaszországnak és Spanyolországnak jut, ám idén a magyarok is kapnak 10 millió eurót, amit az EMOGA garanciaalapjából folyósítanak. A támogatás feltétele, hogy az újonnan telepítendő ültetvénnyel megegyező méretű régi telepítést ki kell vágni és helyette a minőségi bort termő legjobb fajtákat kell telepíteni, mégpedig a történelmi borvidékeken.
Elemzők megjegyzik, hogy a hazai ültetvények 80 százaléka „siralmas állapotban van” és alaposan ráférne a vérfrissítés. A támogatás felhasználásának szabályai szerint elképzelhető, hogy egy tulajdonos alföldi ültetvényét például tokaji újtelepítésre „konvertálja”.

Az előírások szerint hektáronként maximum 2 millió forintos támogatásra lehet majd pályázni. Mivel 1 hektár szőlő telepítésének átlagos költségét 4-5 millió forintra becsülik, a vissza nem térítendő uniós pénz lényegében az új telepítés költségének a felét fedezi. A támogatás feltételeit a Mezőgazdasági és a Vidékfejlesztési Hivatal a vonatkozó közösségi szabályok alapján írja majd ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik