Üzleti tippek

Tízmillió eurót kapunk szőlőültetvények korszerűsítésére

admin
admin

2004. 10. 11. 00:00

Magyarország a 2004-2005-ös piaci évben 10 millió euró közösségi támogatást kap új szőlőültetvények telepítésére.

Az Európai Bizottság a múlt héten hozott döntést arról, hogy a 2004-2005-ös piaci évben összesen 450 millió eurót szabadít fel a költségvetésből szerkezetátalakítás céljára, mindenekelőtt új, minőségi szőlőültetvények telepítésére. A magyar bortermelők több mint 10 millió euróra (10,086 millió euróra) pályázhatnak majd ebből a keretből. Ez összesen 1261 hektár új, magas minőségi kategóriájú bort hozó szőlőültetvény telepítésére ad lehetőséget. A pénzügyi támogatás célja a szőlőültetvények minőségének javítása és a kínálat kereslethez való hozzáigazításának elősegítése.

A legnagyobb támogatást (145,5 millió eurót) Spanyolország kapja majd, Franciaország (107 millió euró) és Olaszország (103 millió euró) következik a sorban. Az új tagállamok közül messze a hazánknak juttatandó több mint tízmilliós támogatás a legnagyobb. Az egyes tagországokra jutó hányadot a szóban forgó tagállam teljes uniós szőlőtermő területéből való részesedése és a „különleges szükségleteket kielégítő objektív kritériumok” alapján számolták ki.

A 2004-es uniós költségvetésben 450 millió euró van elkülönítve a legjobb minőségű borfajtákat termő szőlőültetvények telepítésére. Mint szakértők megjegyzik, a keret háromnegyed része általában Franciaországnak, Olaszországnak és Spanyolországnak jut, ám idén a magyarok is kapnak 10 millió eurót, amit az EMOGA garanciaalapjából folyósítanak. A támogatás feltétele, hogy az újonnan telepítendő ültetvénnyel megegyező méretű régi telepítést ki kell vágni és helyette a minőségi bort termő legjobb fajtákat kell telepíteni, mégpedig a történelmi borvidékeken.
Elemzők megjegyzik, hogy a hazai ültetvények 80 százaléka „siralmas állapotban van” és alaposan ráférne a vérfrissítés. A támogatás felhasználásának szabályai szerint elképzelhető, hogy egy tulajdonos alföldi ültetvényét például tokaji újtelepítésre „konvertálja”.

Az előírások szerint hektáronként maximum 2 millió forintos támogatásra lehet majd pályázni. Mivel 1 hektár szőlő telepítésének átlagos költségét 4-5 millió forintra becsülik, a vissza nem térítendő uniós pénz lényegében az új telepítés költségének a felét fedezi. A támogatás feltételeit a Mezőgazdasági és a Vidékfejlesztési Hivatal a vonatkozó közösségi szabályok alapján írja majd ki.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.