Üzleti tippek

Pályázati tipp: Környezetbarát pályázatok

Szeptember közepén újra meghirdették az energiagazdálkodás fejlesztését célzó Környezetvédelmi és Infrastrukturális Operatív Program pályázati felhívását. A pályázatokat 2004. december 31-ig várják.

A nemrégiben újra kiírt pályázattal a kormányzat célja, hogy növeljék a hazai megújuló energiaforrások felhasználását, csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást, ezáltal előmozdítsák a vidéki régiók gazdasági fejlődését, s növekedjen a villamos energia megújuló energiaforrásokból való előállítása. Szeretnék elősegíteni a tudatos és ésszerű energiafelhasználást is, növelni az energiahatékonyságot, és csökkenteni a légszennyező kibocsátásokat.

1. Pályázók köre

Kis- és középvállalkozások, központi költségvetési szerv és intézményei, helyi önkormányzati szerv és intézményei, közhasznú társaságok, önkormányzati, illetve állami többségi tulajdonú gazdasági társaságok, alapítványok, szövetségek, egyházak, köztestületek, egyesületek és belőlük alakult non-profit konzorciumok.

2. A támogatás formája és mértéke

A pályázó működési támogatásnak nem minősülő, visszafizetési kötelezettség nélküli végleges juttatást, vagyis vissza nem térítendő támogatást kap maximum 300 millió forint értékben. Kis-és középvállalkozások esetében – a projekttől függően – 20–50 százalékos támogatás nyerhető el. Megújuló energiát termelő berendezések működtetéséhez szükséges tüzelőanyag biztosítását, átalakítását célzó kapacitások – növényi olajprés telepítése, faapríték készítő rendszer – létrehozása esetén a támogatás mértéke például a projekt teljes elszámolható költségének maximum 40 százaléka. Napkollektoros rendszerek kialakítása esetén 30 százalék, szélerőművek telepítése esetén 20 százalék lehet a vissza nem térítendő támogatás mértéke.
Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy vállalkozások esetében a projekthez igénybe vett, bármely államháztartási forrásból származó összes támogatás intenzitása nem haladhatja meg a környezetvédelem állami támogatásáról szóló közösségi iránymutatásban meghatározott 50 százalékos mértéket. A pályázónak legalább a projekt teljes elszámolható költségének 25 százalékát kitevő saját forrással kell rendelkeznie, amelybe az államháztartástól kapott támogatás nem számítható be.

3. Elszámolható költségek

További információ, letölthető dokumentáció:

Energia Központ Kht. (Közreműködő Szervezet)
Honlap: www.energiakozpont.hu
E-mail: office@energiakozpont.hu
Pályázati Kód: 2004-1.7.0.F

Közvetlenül a megújuló energiahordozó felhasználás növeléséhez, vagy az energiahatékonyság javításához közvetlenül kapcsolódó költségek számolhatók el. Különbség az NFT többi pályázatához képest, hogy egy pályázó több pályázatot is benyújthat. Ugyanakkor a műszaki, pénzügyi szempontból összefüggő tartalmú beruházások 1 projektnek tekintendők.

Érdemes figyelni arra is, hogy a pályázatok közül előnyt élveznek az innovációs természetű projektek, amelyek követhető modellként szolgálhatnak hasonló későbbi projektek számára. Ugyancsak előnyben részesülnek azok a pályázatok, amelyek elősegítik a munkahelyteremtést az adott régió szükségletei szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik