Üzleti tippek

Már elfogyott a pályázható pénzek fele

Nem árt sietni, hiszen egyre kevesebb az elérhető uniós forrás. A 2004-re megnyitott 63 pályázati ablak közül 36-ot már bezártak, s az EU által erre az évre felajánlott forrás mintegy fele már megítélt támogatás.

A 2004 januárjában indult magyarországi pályázati folyamat eltelt háromnegyed évét kifejezetten kedvezően értékeli Veress József, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal főtanácsadója, mert minden várakozást és becslést felülmúl az eddig beadott pályázatok száma. A kezdeti tapasztalatok azt is mutatják, hogy az uniós tagság első három éve felbecsülhetetlen hozzáadott értéket teremt Magyarországon a pályázatíró, szaktanácsadó, projektkészítő és -megvalósító tudás elsajátításával, önkormányzatok, vállalkozások, civil szervezetek tömegénél.

Mint a főtanácsadó a Világgazdaságnak hangsúlyozta, ez mégiscsak tanulóidő, hiszen a gazdasági versenyképesség operatív programra (gvop) beadott pályázatok közül 40 százaléka formai hibás, s a többi operatív programnál sem sokkal jobb ez az arány. Sajnálatos, hogy a hátrányos helyzetű térségek cégek s a civil szervezetek még mindig nem hiszik el, hogy lehet sikeresen pályázni.

Konkrétan gvop-s pályázatokra ez idáig 15 milliárd forint támogatást ítéltek oda. Jelenleg itt még 12 ablak van nyitva, és a Világgazdaság úgy értesült: várható, hogy a beadási határidőt mindegyiknél meghosszabbítják 2004. december 31-ig. A második legnépszerűbbnek az AVOP pályázatok bizonyultak, míg ezt a HEFOP követte. Ez utóbbinál már csak egy kiírás él, ám ennek határideje hamarosan – november közepén – lejár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik