Üzleti tippek

Áfa körbe vonnák a vállalkozások szabad pénzeit is

Jövőre ötször meggondolja minden cégvezető, miként kamatoztatja vállalkozásának szabad pénzeit, ugyanis az Áfa-törvény tervezett módosításával többet bukhat rajta, mint amennyi a hozama.

Úgy tűnik, a bíróságon elszenvedett sérelmeiért vesz elégtételt a Pénzügyminisztérium (PM) azzal az Áfa-törvényt módosító javaslattal, amely a vállalkozások szabad pénzeinek forgatását is a normál gazdálkodás körébe vonja. A Dunaholding az idén éppen ezt vitatva nyert pert az adóhatósággal szemben.

A PM által az Országgyűlésnek benyújtott adójavaslat egyik paragrafusa szerint jövőre már a gazdasági tevékenység körbe tartozna a bevétel elérése érdekében rendszeresen vagy üzletszerűen végzett eseti jellegű értékpapír-, üzletrész-értékesítés is. Ez azt jelentené, hogy amíg eddig egy cég normál tevékenysége után teljesen vissza tudta igényelni az áfát, addig ezután visszaigénylését értékpapír-értékesítéseinek arányában csökkentenie kell.

Ha egy cég alaptevékenysége révén százmillió forint után igényelhetne vissza áfát, viszont ötmillió forint szabad pénzeszközét havonta állampapírokba forgatja, akkor éves szinten 60 milliós pluszárbevétele lesz. Ezután az alap- és a nem alaptevékenységből szármázó árbevétel arányában lehet visszaigényelni az áfát, vagyis már nem százmillió, hanem csak 62,5 millió után. A cég így 37,5 millió forint áfájától, azaz csaknem 9,4 milliótól esik el ötmillió forint hozamáért. A módosítás pikantériája, hogy az APEH nemrégiben a Legfelsőbb Bíróságon veszítette el a Dunaholdinggal hasonló témában folytatott perét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik