Üzleti tippek

Eu-források az építőiparban

A legtöbb közbeszerzés az építőipari vállalkozások számára teremt piacot. Ugyanakkor igaz, hogy a vissza nem térítendő támogatások a legintenzívebb támogatást nyújtó lehetőségek.

A hazai építőiparhoz köthető beruházási célok elsősorban a Gazdasági Versenyképesség Operatív Programján (GVOP) belüli pályázati kiírásokban szerepelnek, amelynek elsődleges célja a beruházások ösztönzése, az ipari és szolgáltatói szektor versenyképességének fejlesztése. A Technológiai Korszerűsítés támogatása címszó alatt kiírt pályázat azon projektekhez nyújt támogatást, amelyek új környezetbarát technológiák alkalmazását, telepítését tűzik ki célként, nagy hozzáadott értékű, magas minőségű feldolgozóipari termékek gyártása kapcsán. A támogatást gazdasági társaságok és szövetkezetek igényelhetik, kiknek beruházása, a TEÁOR „D” 17.00-37.20 besorolási kategória szerint történik. A vissza nem térítendő támogatás mértéke maximum 50% lehet, értéke pedig, maximum 150 millió forint. A benyújtás határideje 2004. október 31.

Egy igazán érdekes támogatási lehetőség az úgynevezett Regionális Vállalati Központok létrehozása pályázati program. A támogatás célja, hogy szolgáltató központok létrehozásával Magyarország még aktívabban bekapcsolódhasson a Közép-Kelet-Európai régió fejlesztéseibe. A pályázat támogatja, az ebben a régióban hatáskörrel rendelkező vállalati szolgáltató központok létrehozását, a több országban együttműködő nagyvállalatok szolgáltatási alrendszereinek – például informatikai, elosztási, kereskedelmi, pénzügyi, szerviz és vevőszolgálati, irányítási, kutatás-fejlesztési, oktatási központjainak – Magyarországon létrejövő beruházásait. Ebben az esetben a kedvezményezett olyan gazdasági társaság lehet, amely a központ létrehozásával vállalja, hogy nagy létszámú munkahelyet teremt. Az ilyen típusú beruházás esetében a pályázónak garantálnia kell, hogy a beruházási nettó összérték meghaladja a 300 millió forintot, amelyhez legfeljebb 100 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. A támogatási igények befogadása szintén 2004. október 31-ig folyamatos.

Lényeges kiemelni, hogy azon vállalkozói övezetek, ipari és innovációs parkok, amelyek száma hazánkban az elmúlt időszakban dinamikus növekedésnek indult, szintén támogatásra jogosultak az Ipari és Innovációs Infrastruktúra fejlesztése program keretein belül. A pályázat 2 komponenst támogat, az egyik a már meglévő ipari parkon, innovációs központon belüli infrastruktúra és szolgáltatási skála fejlesztésére vonatkozik, amely az innovatív kis- és középvállalkozások betelepülését segíti elő. Támogatja a gáz, víz, csatorna, elektromosenergia-hálózat, út, parkoló, távközlési és kommunikációs hálózat fejlesztését.

A másik cél, kimondottan az innovációs központok és inkubátorházak megvalósítását, építését és átalakítását segíti elő. Ezen beruházási célon belül a központ létrehozásához szükséges berendezési tárgyak, gépek, eszközök, laboratóriumi eszközök beszerzése és az informatikai rendszer kiépítésehez lehet többletforrást szerezni. Az október 31-ig benyújtható pályázaton indulhatnak, az Ipari Park címmel rendelkező szervezetek, nevezetesen a helyi önkormányzatok, belföldi székhelyű jogi személyiségű gazdasági társaságok, valamint közhasznú társaságok. A pályázati támogatás legfeljebb 100 millió forint lehet projektenként.

A sikeres forrásszerző:

• ismeri és a pályázatába beépíti az uniós irányelveket;
• vizsgálja a beruházás környezetvédelmi és esélyegyenlőségi vonatkozásait;
• tisztában van a projekt hasznosságának tényezőivel;
• bemutatja a környezeti terhelést, az alkalmazott technológiák energiaigényét;
• értékeli a beruházás megvalósíthatóságának műszaki és pénzügyi vonatkozásait;
• elemzi a létrejövő termelési kapacitás fenntarthatóságát;
• előrevetíti a termékek, szolgáltatások részesedését a megcélzott piacokon;
• kiszámítja a projekt megtérülési idejét, a realizálódó többlet hozzáadott értéket.

Nagy volumenű és sokrétű támogatást nyújt, a Logisztikai Központok és szolgáltatásaik fejlesztése program. A támogatás célja, az ilyen típusú üzleti környezet kialakításával párhuzamosan fejlődni tudó logisztikai infrastruktúra kialakítása. Ezzel együtt jár a vállalkozások beszállítói tevékenységének elősegítése, az innovációs központban történő működés elősegítése, valamint a kis- és középvállalkozások részére hatékony, versenyképes működést biztosító elosztó-ellátó szolgáltatások nyújtása. Emellett kiemelt szerepet kap a regionális repülőtereken és kikötőkben végzett logisztikai szolgáltatások támogatása is. A pályázaton gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozók és közhasznú társaságok vehetnek részt. A támogatás önálló logisztikai központok esetében a beruházás elszámolható költségének maximum 35%-a, de legfeljebb 100 millió forint lehet, ipari parkban megvalósuló logisztikai központ esetén az elszámolható összes költség 40%-a támogatható, de legfeljebb szintén 100 millió forint. A beruházás keretén belül támogatható az új épületek építése, meglévő épületek átalakítása, korszerűsítése és az épületgépészeti beruházások. Mindezeken kívül támogatás igényelhető az új gépek, berendezések megszerzéséhez, az informatikai hálózat kiépítéséhez, és a telekhatáron belüli infrastruktúra építéséhez, korszerűsítéséhez. Az itt felsorolt fejlesztésekhez általában 25%-os önerő szükséges, amelyet a tervezett beruházás teljes költségtervének nettó értékéhez kell viszonyítani. Emellett természetesen a pályázati kiírások és útmutatók teljes körű és részletes áttekintése is szükséges, hiszen számos követendő pontot tartalmaznak a jogosultság és a kizárási opció területén.

Az építőipar területén a vállalkozások a jelen írásban említett célirányos fejlesztések mellett, olyan támogatási igénnyel is élhetnek, melyek vállalkozások ügymenetét, piaci szereplését, megítéltetését segítetik elő. Ezen támogatások, széles körű lehetőségben állnak rendelkezésre és általában minden évben újonnan megjelenő programok keretében pályázhatóak. 2004-ben, a legtöbb kis- és középvállalkozói pályázat 2004. szeptember végével lejár, de a programok a jövő év elejétől újra megnyílnak. A GVOP keretei között a kis- és középvállalkozások pályázhatnak a minőségirányítási rendszerek bevezetésére, a vállalatirányítási rendszerek fejlesztésére, alkalmazására, a vállalati tanácsadási szegmensből igényelt szolgáltatások támogatására, az együttműködő vállalkozások között létrejövő közös beruházási célok támogatására, üzleti tartalomfejlesztésre, és egyéb más versenyképességet elősegítő célokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik