Üzleti tippek

Az ágazat képviselete



Az ágazat képviselete 1
Nagy János

Óriási eredménye az építőipari ágazat jobbítása érdekében kifejtett lobbytevékenységünknek, hogy 2003. szeptember 1-jével megalakult az Országos Lakásügyi és Építési Hivatal, amely a belügyminiszter felügyelete és irányítása alatt álló önálló jogi személyiséggel rendelkező országos hatáskörű államigazgatási szerv – hangsúlyozza Nagy János az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) ügyvezető igazgatója. Mivel az építési ágazatnak másfél évtizede nem volt átfogó képviselete, ezért szinte lehetetlen volt az építésügyet érintő konkrét helyzetre, szabályozásra, igazgatási vagy engedélyezési kérdésre választ kapni.

A hivatal megalakulásától a szakma jelentős javulást remélt, így az ágazat jobb képviseletét, az alágazatok koordinációját, az építésfelügyelet hatékonyságának jelentős javulását. Sajnos – mint Nagy János kifejti – nem így történt. Pénz és hatáskörök híján az ágazat morálja tovább romlott, a piacon tovább burjánzik a zűrzavar. Ma már boldog-boldogtalan építési vállalkozó. A megbízók panaszkodnak a megbízhatatlan vállalkozóra, aki a kritikán aluli munka után még fenyegetőzik, hogy levonul, pénzzel a zsebében. A vállalkozó pedig retteg a megbízó által mondvacsinált okokból ki nem fizetett utolsó számlák miatt. Az ágazat napi gondjainak enyhítésében jóval nagyobb szerepet tudnának ellátni a jelentősebb szakmai szervezetek, amennyiben a részükre feladatot és hatáskört delegálna a kormányzat. Addig a szakmai szövetségek a tagságuktól érkező igények alapján saját hatáskörükben tudnak cselekedni.

Az ÉVOSZ például felismerte, hogy hasonlóan a műszaki ellenőrökhöz elengedhetetlen az építkezések kivitelezésért felelős műszaki vezetők képzése, továbbképzése, vizsgáztatása. Lényeges, hogy a felelős műszaki vezetők tisztában legyenek az aktuális műszaki, munkajogi és munkavédelmi jogszabályokkal. Óriási a kihívás a szakma számára a csatlakozást követően, éppen ezért most és azonnal jelentős szemléletváltozásra volna szükség. „Meggyőződésem, hogy ezt felkészítést, a felsőfokú szakintézményeket bevonva, a szakmának, az ÉVOSZ-nak kéne megszervezni és lebonyolítani.” – hangsúlyozza az ügyvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik