Üzleti tippek

Szlovákia – mennek a magyar cégek

Szlovákia több területen is kedvezőbb feltételeket kínál a külföldi befektetőknek, mint Magyarország.

Északi szomszédunkhoz az év első felében 19,9 milliárd koronányi (mai árfolyamon 122 milliárd forintnyi) külföldi befektetés áramlott, miközben az említett időszakban a legnagyobb befektetővé Magyarország lépett elő. Hazánk az év első hat hónapjában 6,057 milliárd koronát fektetett be északi szomszédunknál, amivel az első helyet szerezte meg magának, míg a második helyre szorult Ausztria is csak 4,6 milliárdos befektetést hajtott végre.

A legtöbb magyar cég az okok között az alacsony munkabért és az egyszerű adórendszert említi. A befektetőknek egyáltalán nem mindegy, hogy 38 vagy 19 százalékos adót fizetnek, manapság ezért egyre több magyar vállalat gondolkodik azon, hogy Pozsonyba telepíti cégét.

Demján Sándor cégcsoportja 1995-ös megjelenése óta közel 150 millió eurónyi befektetést valósított meg Szlovákiában. Részben az adóreform és a vállalkozói környezet javulásának köszönhetően azonban az elkövetkező időszakban további, mintegy 300 millió koronányi befektetést terveznek. A magyar befektetők bizalmát növelte, hogy a kormány az elmúlt években több fontos intézkedést is hozott a vállalkozói környezet javítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik