Üzleti tippek

Megváltozik a lakástámogatási rendszer

admin
admin

2004. 10. 07. 00:00

Szerdai ülésén a kormány döntött a lakástámogatások rendszerének átalakításáról. A cél az, hogy mindenki megteremthesse saját első új otthonát. Bizonyos feltételek megléte esetén akár önerő nélkül is új otthonhoz juthatnak a fiatalok.

Jelentősen átalakul 2005-től a lakástámogatások rendszere – jelentette be a szerdai kormányülést követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő aláhúzta: a változások célja, hogy igazságosabbá tegyék az otthonra váró fiatalok lakásvásárlási lehetőségeit. A költségvetés tervezete szerint 2005-ben 217 milliárd forintot fordít az állam lakástámogatásra.

Lakásvásárlás akár önerő nélkül is

A legfontosabb változást az első lakáshoz jutás feltételeinek könnyítése jelenti. Jövőre a harminc év alatti fiatal párok – nemcsak házaspárok, hangsúlyozta Draskovics Tibor pénzügyminiszter – állami hitelgaranciával támogatott lakáshitelt vehetnek fel. Ennek köszönhetően már 10 százalék önerő is elegendő a lakásvásárláshoz

Ha a fiatalok emellett gyermeket is nevelnek vagy vállalnak, akkor a szociálpolitikai vagy az úgynevezett fél szocpol támogatásnak köszönhetően akár önerő nélkül is vásárolhatnak majd lakást. A kedvezményt a párok mellett kiterjesztik a gyermeküket egyedül nevelő szülőkre is.

Jelentős változás az is, hogy a jövő évtől nemcsak az új, hanem a használt lakás vásárlói is jogosultak lesznek az úgynevezett fél szocpol, valamint a megelőlegezett fél szocpol támogatásra. Ez utóbbi igényelhető akkor, ha nem gyermeket nevelő, hanem gyermekvállalásra készülő, 35 évnél nem idősebb párok szeretnének használt lakást vásárolni.

Legfeljebb 15 milliós otthonokra igényelhető a garanciavállalásos hitel

A január elsején beinduló úgynevezett Fészekrakó program célja az, hogy mindenkinek biztosítsák az első otthon megteremtésének az esélyét. A kötelező önerő mértékének csökkentése azok számára kedvező, akik sem a megvásárolni kívánt otthonon kívüli ingatlanfedezettel, sem kellő készpénzmennyiséggel nem rendelkeznek, ráadásul ez utóbbi összegyűjtésére – rendszerint az albérlet fizetése miatt – lehetőségük sincs.

Az állami hitelgaranciával is megtámogatott hitelhez jutás feltétele, hogy a megvásárolni kívánt lakás ne legyen drágább 15 millió forintnál. Ez az értékhatár is csak a fővárosi vagy megyei jogú városokban lévő új ingatlanok esetén lenne érvényes, egyéb településeken legfeljebb 12 milliós új lakást lehetne hitelgarancia-támogatással vásárolni. Használt lakások esetén az összeghatár a fővárosban és a megyei jogú városokban 12, más településeken 8 millió forint.


vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.