Üzleti tippek

Jól megy a szállodáknak

Január-szeptemberben a három-ötcsillagos szállodák átlagosan 62 százalékos szobafoglaltsággal működtek, ami 6 százalékponttal magasabb a tavalyi értéknél – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az első kilenc hónapban átlagosan tizedével nőtt a vendégéjszakák száma az előző év január-szeptemberhez képest. Visszaesést egyedül a balatoni négycsillagos szállókban mértek, ezekben átlagosan 9 százalékkal csökkent az eltöltött éjszakák száma.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára január-szeptemberben 13 900 forint volt. Ez tavalyhoz képest – folyó áron, az aktuális árfolyamon számítva – 200 forintos drágulást jelent. A négycsillagos szállodákban egy szoba egy éjszakára 12 100-14 200 forintba, a háromcsillagos házakban 6 500-9 000 forintba került.

Január-szeptemberben a bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan 13 százalékkal nőtt 2003 azonos időszakához képest. Ez az érték a Balatonnál üzemelő háromcsillagos szállodák kivételével a hotelek minden vizsgált csoportjában emelkedett. A növekedés a fővárosi szállodákban volt a legnagyobb, 11-19 százalékos, de Magyarország keleti részén is jelentős, 7-8 százalékos bővülést mértek.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik