Üzleti tippek

Befektetési tipp: Jelzáloglevél és műtárgy

Kedvező hozamot ígérnek a hosszú távra befektetőknek a jelzáloglevelek. A műtárgyak viszont rövid távon is extraprofittal kecsegtetnek.

Néhány hete vásárolható – forgalmazók segítségével – az OTP Jelzálogbank folyamatos kifizetést biztosító jelzáloglevele. A 10 éves futamidejű, OJB 2014/J jelű papír különlegessége, hogy az havonta fizeti vissza tulajdonosának a befektetett tőkét, illetve kamatait. Eszerint a 10 ezer forintos névértékű jelzáloglevelekre minden hónap 17-én fix 125 forintot fizet az OTP-csoport, így tehát a papírt vásárolók egy évtized alatt összességében 15 ezer forinthoz jutnak. Egymillió forintos befektetés esetén havi 12 500 forint fix visszafizetéssel lehet számolni.

A „fordított lakáshitelnek” is nevezhető konstrukció évi 9,04 százalékos hozammal kecsegtet. Ez magasabb, mint a jelzáloglevéllel összevethető 10 éves futamidejű állampapírok szeptemberi 8,6 százalék körüli referenciahozama. A papír azoknak ajánlható, akik hosszú távon szeretnének biztos, járadékszerű bevétellel kalkulálni. A jelzáloglevél előnye még, hogy szinte az államkötvények biztonságát szavatolja.
A másik nagy jelzálog-hitelintézet, a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) papírjai is elérhetők a lakosság számára, ezek azonban a tőkeösszeget csak a lejáratkor fizetik vissza, persze másodpiaci forgalomban bármikor eladhatók.

A kissé más jellegű befektetések iránt érdeklődők a műtárgypiac ősszel indult szezonjának aukciós kínálatából tájékozódhatnak. Az év utolsó három hónapjában mintegy 6-7 jelentős festményárverés lesz.

Befektetési tipp: Jelzáloglevél és műtárgy 1























Érdekesség, hogy az ősz folyamán a korábbinál jóval több grafikát is kínálnak majd az aukciós házak. Az események sorából a teljesség igénye nélkül a Kieselbach Galéria október 12-i nagy őszi árverése, illetve a BÁV, a Mű-Terem Galéria és a Nagyházi Galéria december 7 és 10-e közé eső festmény-, grafikai és ékszerlicitjei érdemelhetnek említést.

A ma még viszonylag ritka műtárgybefektetés előtt érdemes – akár szakember segítségével – tájékozódni e speciális piacon. A műalkotásokat, egyéb tárgyak kikiáltási ára általában a becsérték minimumának 60–70 százaléka. A nyertes licitálónak a vételár általában 20 százalékát készpénzben kell letenni, a maradék részt 7–14 napon belül kell kifizetni (addig a műtárgy sem vihető el). Az aukciós házak a vételáron felül további 18–20 százaléknyi, az ár százalékában megállapított közvetítői díjat is felszámítanak az ügyfélnek. Hitelkártyás fizetésnél egyes galériák pár százalékos külön jutalékot is kérnek. Cserébe viszont akár rövid távon is extraprofitot garantáló műalkotáshoz lehet jutni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik