Üzleti tippek

Még nem fenyegeti a hungaricumokat az amerikai büntetővám

Egyelőre nem fenyegeti a hungaricumokat az amerikai büntetővám, amelyet az Egyesült Államok 2004. november 1-jétől tervezett alkalmazni bizonyos európai uniós termékekre – tudatta Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője közleményben az MTI-vel.

Az Európai Bizottság és az USA illetékes hatósága most megállapodott abban, hogy fél évvel meghosszabbítja a vámkompenzációs tárgyalásokat és az USA erre az időre elhalasztja a hátrányos kereskedelempolitikai intézkedés bevezetését.

A közlemény szerint az ügy háttere az, hogy az amerikai hatóságok szerint az EU bővítése “hátrányosan érintette az amerikai piacot,” és ezt – szerintük – az unió nem kompenzálta. Ezért döntöttek a büntetővámok alkalmazása mellett.

A büntetővám által fenyegetett mintegy 150 európai uniós árucikk között jellegzetes magyar exportcikkek is szerepelnek, így például a tokaji bor és az őrölt paprika.

A külügyi szóvivő szerint az új határidő lejártáig várhatóan sikerül mindkét fél számára kielégítő megállapodást elérni, ezt szorgalmazza a magyar gazdaságdiplomácia és így elkerülhető az egyoldalú amerikai vámemelés lehetősége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik