Üzleti tippek

Klaszter integátor

Építőipari klaszter létrehozásával segíti a mezőföldi térség mikro- és kisvállalkozásait a KDTVV Vízépítő Vállalkozási Kft., amely az összefogás integrátori szerepét vállalta magára. A mintegy 1,5 milliárd forint árbevétellel rendelkező, csaknem 100 főt foglalkoztató középvállalkozás azért kezdeményezte a klaszter létrehozását, hogy hozzájáruljon a benne érdekelt vállalkozói kör kivitelezői szerepvállalásának elősegítéséhez – hangsúlyozta Kamenik Mihály ügyvezető igazgató. Az Üzlet&Siker Minősített Vállalkozása 2003 címet elnyert társaság jelentős többletfeladatot vállalt magára a klaszter integrátoraként, hiszen ebben a minőségében pályázatok összeállítását, közbeszerzési tenderek elkészítését kell szerveznie, irányítania.


Klaszter integátor 1

Hartyáni József

A klaszter létrehozását tanulmány összeállítása előzte meg, amely kimutatta, hogy a térség építőipari vállalkozásai – a KDTVV-t leszámítva – tőkeszegény, az építőiparban elvárt garanciák nyújtására képtelen mikro- és kisvállalkozások, amelyek nem rendelkeznek minőségbiztosítási rendszerrel. A megbízásokat a régióban sokszor távoli cégek kapják, így a helyi munkaerőt alkalmazó vállalkozások számos olyan megrendeléstől estek el, amelyek teljesítésére amúgy alkalmasak lettek volna. A klaszterben együttműködő cégek nagyobb eséllyel pályázhatnak uniós források keretében finanszírozott infrastrukturális beruházások megvalósítására, valamint jelentős árelőnyre tehetnek szert a kevésbé szervezett építőipari konzorciumokkal szemben. A klaszter létrehozásával a benne együttműködő vállalkozások célja egyrészt piaci pozícióik erősítése, másrészt versenyképességük javítása volt. Ez utóbbi érdekében olyan szolgáltató központ létrehozása mellett döntöttek, amely inkubátorként szolgál induló vállalkozások számára, irodai szolgáltatásokat nyújt a hiányos irodai infrastruktúrával rendelkezőknek, valamint informatikai , jogi, könyvelési és munkaügyi szolgáltatásokat jelent az itt tevékenykedő vállalkozásoknak. A központ megépítéséhez uniós forrásokra pályázott a klaszter, amelyet a közelmúltban el is nyertek, így megkezdődhet az építkezés.

A KDTVV Kft. az integrátori szerepen kívül még négy fő tevékenységi körrel rendelkezik. Állandó munkát ad a számukra a Dunaújvárosban található 300 ezer köbméternyi kohósalakból álló hegy, amelynek rekultivációjában vesznek részt. Mint Hartyáni József műszaki ügyvezető mondja még 5–6 évig is eltart, mire eltűnik a környezetet károsító anyag. A hírközlési ágazatban végzett hálózatépítői, szerelői munkáik 1997-ben a vállalkozás legdinamikusabban fejlődő ágát adták, mára az üzletág árbevétele visszaesett, évi mintegy 200 millió forint körül stabilizálódott. A mélyépítésnek nagy fejlődést jósolt a cég vezetősége az uniós csatlakozást követően. Ez egyelőre várat magára, mert a nagy beruházásokhoz EU-forrásokra lenne szükség, ezek pedig egyelőre nem érkeznek nagy mennyiségben a helyi önkormányzatokhoz. A magasépítések száma továbbra is jelentős, a cég több lakópark, ipari létesítmény, logisztikai bázis létrehozásában vett rész, s mint vezetői állítják, a kivitelezés során egyelőre nem nagyon találkoztak az uniós konkurenciával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik