Üzleti tippek

Hipermarketek uralják a benzinpiacot is

admin

2004. 10. 06. 00:00

Vesztésre állnak a nagy olajtársaságok a hipermarketek ellen folytatott versenyben, Európa-szerte sorra zárják be benzinkútjaikat. Magyarországon az év végére csak 11 áruházi benzinkút üzemelhet, de már az itteni olajtársaságok is figyelik a gazdaságos kutak tevékenységét.

Az Egyesült Államokban például már a 60-as évek vége óta forgalmaznak benzint egyes nagyobb éjjel-nappali boltokban, ám ezek benzinpiaci részesedése csak mostanra nőtt hét százalék fölé.

Európában a kép igen heterogén: míg Olaszországban szinte még elhanyagolható a hipermarketek részesedése az üzemanyag-kereskedésben, az Egyesült Királyságban mintegy 28 százalékos, Franciaországban pedig több mint 56 százalékos.

A piac nyitása 1985-ben következett be, amikor az Európai Bíróság engedélyezte, hogy olcsó gázolajat importálhassanak a boltok is. Az olcsó üzemanyaghoz a hipermarketek hozzáadták kiskereskedelmi tapasztalataikat és jól bevált “nagy mennyiséget kis profitrátával” stratégiájukat. A hatás nem maradt el. A francia törvények ugyan tiltják a nagykereskedelmi ár alatti kereskedést, de nem írnak elő minimális haszonkulcsot, így a cégek gyakran a hagyományos eladásaikból – mint például az élelmiszerek vagy a ruházati cikkek – keresztfinanszíroznak, ami megmagyarázza sikereiket.

Az idén közel ötszáz kutat zárnak be Franciaország-szerte, és néhány éven belül a lélektaninak számító tízezres szám alá eshet az összes állomás száma. Állami segítségre sem igazán számíthatnak: bár a kormány létrehozott egy 12 millió eurós segélyalapot benzinkutak felújításához és bezárásához, a versenybe nem kíván beleszólni. Az Európa-első Total sem számít kivételnek a forgalom-visszaesésben, így változtat üzletpolitikáján: szegmentálja a piacot, és az Elf-kutak közül csak az olcsó, a hipermarketekkel versenyképeseket és a lakott területektől távol eső állomásokat tartja meg. A sors iróniája, hogy közben együttműködik a riválisokkal, számos Total-kút mellé építtet bevásárlóközpontot.

A jelenség Magyarországon is megfigyelhető, bár tendenciáról még nem lehet beszélni. Itt az év végére 11 áruházi benzinkút üzemelhet, ebből kilenc a Tescóé lesz, egy-egy pedig a Coráé és az Auchané. Piaci részesedésük aligha veszélyeztetheti az üzemanyag-kereskedőket. Az olajtársaságok ennek ellenére figyelik a “gazdaságos” kutak tevékenységét, és amint felmerül a gyanúja, hogy az áruházi profitból dotálják az üzemanyag-értékesítést, s így tudnak az átlagosnál alacsonyabb árakkal dolgozni, megteszik a szükséges jogi lépéseket. Ugyanakkor több olajtársaságnál úgy vélik, a piacon folyamatosan felértékelődnek a pusztán benzin- vagy gázolajeladásnál komplexebb szolgáltatások, az árverseny helyett ők inkább erre koncentrálnak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.