Üzleti tippek

A PM a vámegyüttműködést szorgalmazza Szlovákiával

admin
admin

2004. 10. 05. 00:00

Draskovics Tibor pénzügyminiszter levélben javasolta szlovák kollégájának, Ivan Miklosnak a szorosabb együttműködést a két ország jövedéki hatóságai között – tájékoztatta a Pénzügyminisztérium az MTI-t kedden.

Pichler Ferenc, a tárca sajtófőnöke elmondta, a két ország között eddig is volt együttműködés ezen a területen, azonban a magyar fél az utóbbi időben a határ menti forgalomban tapasztalt visszásságok miatt szeretné növelni ennek hatékonyságát.

A magyar álláspont szerint a közösségi vámjoggal való visszaélésre adott lehetőséget az, hogy egyes az unió külső határait képező határszakaszokon – Románia és Ukrajna irányából – a határon működő boltokban egyes jövedéki termékekhez igen alacsony áron juthattak hozzá a vevők, s az ott vásárolt termékeket Magyarországon értékesítették.

Az utóbbi időben meghozott intézkedések jelentősen csökkentették az ilyen irányú bevásárlóturizmust, azonban a magyar fél szerint elképzelhető, hogy a jövőben az említett két országból Szlovákián keresztül érkezhetnek jövedéki termékek Magyarországra is. Ezért tartják szükségesnek az együttműködés hatékonyságának növelését az immár európai uniós Szlovákia és Magyarország között a jövedéki szabályozás és hatósági munka területén – mondta a sajtófőnök.

A magyar pénzügyminiszter levelében felhívta a figyelmet arra, hogy a közösségi jogszabályok következetes érvényesítése az unió külső határain valamennyi tagállam közös felelőssége – tette hozzá Pichler Ferenc.

Az adómentes boltokból származó forgalom leginkább az áfabevételekre van kedvezőtlen hatással – közölte a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke. Utalt arra, hogy – bár ebben természetesen nem a jövedéki termékek illegális forgalmazása játszotta a fő szerepet – az áfabevételek az idén előreláthatólag 220 milliárd forinttal maradnak majd el a költségvetési törvényben eredetileg megszabott előirányzatnál, de 90 milliárd forinttal még az év eleji prognózisnál is kevesebb áfa jön majd be a költségvetésbe.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 28.
Erdei Zsolt világ- és Európa-bajnok ökölvívó Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó szobrának avatásán Budapesten, a Gesztenyés kertben 2017. március 28-án. A szobor Fekete Géza alkotása.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.