Üzleti tippek

Orosz lakásépítési program indul magyar fővállalkozóval Csuvasföldön

Egy délnyugat-magyarországi építőcég a fővállalkozója annak a nagyszabású csuvasföldi lakásépítési projektnek, amely egy orosz jelzáloghiteles szövetségi program keretében indul e hónapban magyar finanszírozással, s amelynek bemutatóját pénteken tartották Csebokszáriban Nyikolaj Fjodorov csuvas elnök részvételével.

A Hoffmann Építőipari Rt. 2000-2500 lakás kulcsrakészátadását vállalja 3-5 év alatt az oroszországi tagköztársaságban a (magyar) Raiffeisen bank finanszírozásával, a Mehib vevőhitel-garanciájával, helyi alvállalkozók bevonásával, egy 2003-as magyar-orosz kormányközi megállapodáson alapuló együttműködésben – mondta az orosz Nemzetközi Beruházási és Fizetési Program Rt. (Cenmifip) magyar vezetője az MTI-nek.

Az ötmillió eurós projekt keretében a csuvasföldi kormány adott biztosítékot a Mehibnek az elkészült lakások ellenértékének kifizetésére a csuvas állami jelzáloghitel társaság megrendelése alapján – közölte Cenmifip vezetője, aki úgy vélte, hogy a 2004-2010 között 1,75 millió új lakás építését előirányzó orosz szövetségi program 240 projektjéből magyar cégek 20-25-ben vehetnek részt sikerrel, többek között Orenburg és Szaratov megyében, illetve a Kransznojarszki és a Krasznodari területen.

Ennek elősegítésére 2003 végén a két állam lakásépítési hatósága – a magyar OLÉH és az orosz Goszsztroj – kormányközi munkabizottságot hozott létre, amelyben magyar részről részt vesz a külügyi és a gazdasági tárca is. A Cenmifip, amely orosz oldalról tagja a bizottságnak, kiválasztja a magyar cégeknek ajánlott projekteket és kialakítja részvételük adminisztratív, jogi és pénzügyi feltételeit, együttműködve az orosz tárcákkal, a Goszsztrojjal, valamint az önkormányzati megrendelőkkel, garanciavállalókkal.

A Cenmifip a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet útján juttatja el az információkat az OLÉH-nak, s a részvétel minden, megfelelő tőkeerővel és szakmai tapasztalattal rendelkező magyar építőipari vállalat előtt nyitott – jegyezte meg az orosz szervezőcég magyar vezére, hozzátéve: az orosz gazdaság dinamikus növekedése ellenére a lakosság fogyott az elmúlt öt évben, ami Vlagyimir Putyin elnök szívügyévé tette a szövetségi lakásépítési programot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik