Üzleti tippek

Romló kilátások az eurózónában

admin

2004. 09. 30. 00:00

Az euróövezetben szeptemberben az üzleti bizalmi index (BCI) szeptemberre 0,48 pontra esett, ami június óta a legalacsonyabb szint. Augusztusban is rosszabbodott az üzleti bizalom, a mutató 0,51 ponton állt, júliusban 0,56 ponton volt.

A szakértők várakozásaikban az üzleti bizalmi indexet 0,5 pontra várták szeptemberre. Az üzleti bizalmi index visszaesése elsősorban a feldolgozóipari vállalatvezetők exportmegrendelésekről, a végtermékek készletállományának, illetve a közelmúlt kedvezőtlen termelési trendjének alakulásáról kialakított véleményével magyarázható. A bizalmi index erőteljesebb esését ellensúlyozta, hogy a vállalatvezetők kedvezőbben vélekedtek szeptemberben az ipari termelés jövőbeli alakulásáról.

Csütörtökön tette közzé az Európai Bizottság a fogyasztói bizalmi indexet is, amely némileg javult szeptemberben: -13 pontot ért el az augusztusi -14 ponttal szemben. A bizottság ipari bizalmi indexe is némi javulást jelez szeptemberre, -3 ponton állt az augusztusi -4 ponttal szemben. E mutatók javulása meglepetést okozott, a Dow Jones múlt heti előrejelzése a fogyasztói bizalmi index változatlanságát és az ipari bizalmi index romlását jósolta.

Mivel a meghatározó szolgáltatói szektorban és a kiskereskedelemben, valamint az építőiparban némi hangulatromlás következett be, az átfogó üzleti hangulatindex szeptemberben 100,7 pontra csökkent az augusztusi 100,9 pontról.

A szakértők óvatosságra intenek a fogyasztói bizalmi index – idei első ízben történt – kis mértékű javulásának értékelésekor, szerintük ebből nem lehet következtetni a fogyasztói cikkek iránti kereslet élénkülésére.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.