Üzleti tippek

Romló kilátások az eurózónában

Az euróövezetben szeptemberben az üzleti bizalmi index (BCI) szeptemberre 0,48 pontra esett, ami június óta a legalacsonyabb szint. Augusztusban is rosszabbodott az üzleti bizalom, a mutató 0,51 ponton állt, júliusban 0,56 ponton volt.

A szakértők várakozásaikban az üzleti bizalmi indexet 0,5 pontra várták szeptemberre. Az üzleti bizalmi index visszaesése elsősorban a feldolgozóipari vállalatvezetők exportmegrendelésekről, a végtermékek készletállományának, illetve a közelmúlt kedvezőtlen termelési trendjének alakulásáról kialakított véleményével magyarázható. A bizalmi index erőteljesebb esését ellensúlyozta, hogy a vállalatvezetők kedvezőbben vélekedtek szeptemberben az ipari termelés jövőbeli alakulásáról.

Csütörtökön tette közzé az Európai Bizottság a fogyasztói bizalmi indexet is, amely némileg javult szeptemberben: -13 pontot ért el az augusztusi -14 ponttal szemben. A bizottság ipari bizalmi indexe is némi javulást jelez szeptemberre, -3 ponton állt az augusztusi -4 ponttal szemben. E mutatók javulása meglepetést okozott, a Dow Jones múlt heti előrejelzése a fogyasztói bizalmi index változatlanságát és az ipari bizalmi index romlását jósolta.

Mivel a meghatározó szolgáltatói szektorban és a kiskereskedelemben, valamint az építőiparban némi hangulatromlás következett be, az átfogó üzleti hangulatindex szeptemberben 100,7 pontra csökkent az augusztusi 100,9 pontról.

A szakértők óvatosságra intenek a fogyasztói bizalmi index – idei első ízben történt – kis mértékű javulásának értékelésekor, szerintük ebből nem lehet következtetni a fogyasztói cikkek iránti kereslet élénkülésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik