Üzleti tippek

Áramszolgáltatók: további két nap tőzsdei felfüggesztés

A Budapesti Értéktőzsde Rt. csütörtökre és péntekre felfüggeszti az E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató (Démász), az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató (Édász) és az E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató (Titász) törzsrészvényeinek kereskedését – közölte a BÉT honlapján csütörtökön.

A három áramszolgáltató cég részvényeinek kereskedését szerdán 15 órától már felfüggesztette a tőzsde azzal az indokkal, hogy a kibocsátók nyilvánosságra hozták tulajdonosuk, az E.ON Hungária Rt. által a kibocsátók ellen indított perben született választottbírósági ítéletet.
A tőzsde a befektetők teljes körű tájékoztatása érdekében szükségesnek látja, hogy a társaságok részletesebb információt adjanak az ítélettel érintett igazgatósági határozatok végrehajtásával kapcsolatban. A kibocsátóknak ezért újabb soronkívüli tájékoztatást kell közzétenniük.

Az E.ON Hungária Rt. választott bíróságnál megnyerte a három magyarországi áramszolgáltatója ellen indított pert és ezzel nyitva áll az út a kisrészvényesek kiszorítása előtt.
A választott bíróság ítélete szerint az E.ON Hungária Rt. jogszerűen gyakorolta nyilvános vételi jogát a három áramszolgáltató társaság részvényeire.

Ezzel együtt a bírósági döntés hatályon kívül helyezte az áramszolgáltatók igazgatóságainak azokat a határozatait, amelyekkel hatályon kívül helyezték korábbi döntésüket. Ezek az igazgatósági határozatok azok voltak, amelyek a vételi ajánlatot tevő E.ON Hungária Rt. javára fel nem ajánlott részvények érvénytelenítéséről szóló határozatokat helyezték hatályon kívül. Azaz – a választott bíróság döntése szerint – az E.ON Hungária számára a fel nem ajánlott részvények érvénytelenítéséről szóló igazgatósági döntéseket kell végrehajtani.

Az E.ON Hungária Rt., amely mindhárom áramszolgáltató társaságban már 90 százalék feletti tulajdonnal és szavazati joggal rendelkezett, június 18. és július 5. között gyakorolta vételi jogát a három áramszolgáltató részvényére. Az akkor még Édász részvényeire részvényenként 13.093 forinton, a Dédászéra 10.346 forinton és a Titászéra 10.433 forinton tett vételi ajánlatot az E.ON Hungária.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik