Üzleti tippek

Németh Imre: sikeres volt a SAPARD-program

Sikeresen lezárult a jórészt uniós pénzekből finanszírozott első magyar mezőgazdasági és vidékfejlesztési program, a SAPARD – mondta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A program négyéves forráskerete magyar társfinanszírozással együtt mintegy 54 milliárd forintot tett ki, ám a nagy érdeklődésre tekintettel az unió engedélyezte, hogy a nemzeti vidékfejlesztési tervből valamivel több mint 5 milliárd forintot át lehessen csoportosítani erre a célra.

Az európai szokásoknak megfelelően a magyar kormány is jóváhagyta a 10 százalékos kerettúllépést, és így a SAPARD-program forrásainak összege 65 milliárd forintra növekedett – tájékoztatott Németh Imre.
A miniszter közölte: összesen a SAPARD-programra 8.834 pályázat érkezett, amelynek forrásigénye elérte a 217 milliárd forintot. A bírálók a beérkezett pályázatokból 2.761-et ítéltek támogathatónak. A programra érkezett pályázatok támogatására eddig 8,5 milliárd forintot fizettek ki.

A pályázók a legtöbb pénzt a beruházások támogatására kapták, ez mintegy 25 milliárd forintot tesz ki. Emellett 20 milliárd forintot ítéltek oda a bírálók az élelmiszer-továbbfeldolgozás korszerűsítésére és marketingtámogatásra. A vidéki infrastruktúra-fejlesztésre pedig mintegy 15 milliárd forint jutott. Falufejlesztésre valamivel több mint 5 milliárd forintot, az alternatív jövedelemszerzés támogatására pedig mintegy félmilliárd forintot hagytak jóvá.

A miniszter jelezte: a beruházásokat 2006 végéig kell megvalósítani, ekkor kell az uniónak a felhasznált pénzekkel elszámolni.
Németh Imre arról beszélt, hogy a lezárult SAPARD-program helyébe az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) lép, amelynek kerete 2006 végéig magyar társfinanszírozással együtt mintegy 105 milliárd forintot tesz ki. Eddig az AVOP forrásaira 1.425 pályázat érkezett a tárcához. A magyar társfinanszírozás a SAPARD-hoz hasonlóan 25 százalékos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik